Αεροπυρόσβεση στην Αιτωλοακαρνανία κυρίως από το Άκτιο

Kαι φέτος το καλοκαίρι η αεροπυρόσβεση στην Αιτωλοακαρνανία δεν θα καλυφθεί -απ’ ό,τι φαίνεται- από το αεροδρόμιο του Αγρινίου, αλλά από αυτό του Ακτίου και σε περιπτώσεις εκτεταμένων συμβάντων από άλλα αεροδρόμια. Ως γνωστόν το αεροπορικό απόσπασμα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αγρίνιο, που θα μπορούσε να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στο κλιμάκιο αεροσκαφών τύπου Pezetel (PZL) της 359 ΜΑΕΔΥ, έχει κλείσει και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη των πυροσβεστικών στο Αγρίνιο.

Η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος θα απευθυνθεί για την παροχή διευκρινήσεων προς το Γ.Ε.Α. και σε ό,τι αφορά στη βάση επιχειρήσεων ταυ κλιμακίου Α/Φ ΡZL στο Α/Δ Ακτίου, αν θα υφίσταται η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας για μεταστάθμευση του κλιμακίου στο Αεροδρόμιο Αγρινίου, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι «4» ή «5» ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν. Aυτή είναι η απάντηση του Υπ. Εσωτερικών στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος υπάρχει πρόβλεψη και για την από αέρος πυρόσβεση της χώρας, μεταξύ άλλων και των περιοχών της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, από ένα κλιμάκιο ΡZL με περιοχές επιχειρησιακής δράσης το Αγρίνιο και το Άκτιο. Ωστόσο όπως επισημαίνεται στην απάντηση και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αυτή θα καλύπτεται και από ένα μισθωμένο Ελικόπτερο (Ε/Π) στην βάση της Ανδραβίδας, καθώς και από τα λοιπά εναέρια μέσα που θα κληθούν σε περίπτωση εκτεταμένου συμβάντος.