Περιφερειακά Επιμελητήρια : Τσιχριτζής : Συζητούν χωρίς την άποψη των επιμελητηρίων

Στάση αναμονής τηρούν τα τρία Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδος σε σχέση με τη συγχώνευση και κατ’ επέκταση, κατάργηση των Επιμελητηρίων. Με βάση τον φημολογούμενο σχεδιασμό, τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες – στα πρότυπα δηλαδή της αιρετής Περιφέρειας.

Οι διαρροές στον Τύπο (εφημερίδα Ναυτεμπορική) είναι προφανές ότι προήλθαν από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη. Προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους των επιμελητηρίων, αν και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία.

«Δεν υπάρχει τίποτα το επίσημο. Βγήκε ο …λαγός για να ξεκινήσει η συζήτηση. Κάποια από αυτά τα σενάρια, προφανώς κι έχουν βάση. Διέρρευσαν για να… αλιευτούν οι πρώτες αντιδράσεις» σχολίασε στην εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων ο Παναγιώτης Τσι χριτζής πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και εξήγησε: «Υπάρχει μια επιτροπή στο υπουργείο, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες που συζητούν κι επεξεργάζονται χωρίς την άποψη των επιμελητηρίων. Δική μας εκπροσώπηση δεν υπάρχει. Εμείς δεν έχουμε ιδέα τι συζητά η Επιτροπή που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα, χωρίς να είναι κανένας τους επιχειρηματίας. Οπότε, μπορούμε να κατανοήσουμε σε τι συμπεράσματα μπορεί να καταλήξει». Ο κ. Τσιχριτζής θεωρεί ότι θα ήταν χρήσιμη μια διαβούλευση γιατί ενδέχεται ορισμένα επιμελητήρια να διευκολύνονταν από τις συγχωνεύσεις, κυρίως εκείνα που έχουν αποδυναμωθεί. «Τα Επιμελητήρια τα αποδυνάμωσαν οι Κυβερνήσεις. Η ελληνική πολιτεία οδήγησε σε αποδυνάμωση κατ’ αρχήν οικονομική» δήλωσε κι εξήγησε: «Η κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με το ποσοστό του ΓΕΜΗ που λαμβάνουμε. Σαφώς όλα τα επιμελητήρια έχουν επηρεαστεί από την προαιρετική συν δρομή και δεν είναι μόνο αυτό. Η μεγάλη οικονομική ζημιά σε όλα τα επιμελητήρια προήλθε από το PSI. Δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Τα Επιμελητήρια έχασαν τα χρήματά τους, πολλά εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά τα έσοδά μας έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ, παρόλα αυτά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις 18.000 επιχειρήσεις μέλη μας» κατέληξε ο ίδιος.

πηγή : symboulos.gr