Κλείδωσε το βραχυπρόθεσμο πακέτο χρέους, αλλά το πλεόνασμα παραμένει 3,5%

Το Eurogroup ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείδωσε το βραχυπρόθεσμο πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος (που συνδεόταν με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του Μάιου) και ότι θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, έγινε επίσης σαφές ότι η 2η αξιολόγηση δεν έκλεισε, αλλά και ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα μειωθούν, τουλάχιστο όχι άμεσα.

Η 2η αξιολόγηση δεν θα κλείσει μάλιστα μέσα στον Δεκέμβριο, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος προανήγγειλε “σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα” για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ “κατ’ ελάχιστο για κάποια χρόνια”.Ανέφερε επίσης ότι αναζητείται λύση για το εργασιακό με βάση το πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και ότι επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει η επί της αρχής συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Staff Level Agreement). Και έκανε σαφές ότι μόνο το καλοκαίρι του 2018 θα ανοίξει ξανά το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem υπογράμμισε ότι “πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά”, προσθέτοντας ότι “οι θεσμοί είναι έτοιμο να επιστρέψουν στην Αθήνα”.”Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση”, υπογράμμισε.Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος ξεκινά άμεσα ακολουθώντας την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.”Όλοι συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε το το 3,5% να είναι βιώσιμο και να επιτευχθεί τουλάχιστον για κάποια χρόνια”, σημείωσε, ενώ ερωτώμενος για τη στάση του ΔΝΤ είπε πως “το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία. Αυτό θεωρώ ότι τεχνικά δεν γίνεται πριν κλείσει η χρονιά, καθώς είναι δύσκολο. Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όταν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία”.

Όσον αφορά τη χρονική περίοδο που θα πρέπει η Ελλάδα να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% ο Dijsselbloem σημείωσε ότι “υπάρχουν διαφορετικές απόψεις… Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10 χρόνια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε αργότερα”.

Μετά το τέλος του προγράμματος και εάν κριθούν απαραίτητα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα
Ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι τυχόν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα συζητηθούν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ήτοι στο δεύτερο μισό του 2018.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “στα μέσα του 2018 θα δούμε ξανά τι ζητήματα προκύπτουν στη βιωσιμότητα του χρέους, και μόνο αν κριθεί απαραίτητο θα λάβουμε περισσότερα μέτρα”. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν μπορεί το Eurogroup να εκτιμήσει από τώρα εάν όντως θα ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή αποτυχία του ελληνικού προγράμματος αλλά και των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η απόφαση του να συζητηθούν πιθανά βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο δεύτερο μισό του 2018 βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, ο Jeroen Dijsselbloem εκτίμησε ότι το Ταμείο κατανοεί ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αυτό το σημείο ΕΕ και Ταμείο βρίσκονται σε κοινό έδαφος.Στρέφοντας την προσοχή του στην αγορά εργασίας, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι “χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις” επισημαίνοντας επίσης ότι “θέλουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”.Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι “δεν μπορείτε να περιμένετε από τους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις”.

“Μείωση 20 μονάδων έως το 2060”
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σημείωσε ότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του φορτίου του χρέος κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.Σε όρους ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ο θετικός αντίκτυπος είναι περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM.”Είναι ξεκάθαρο ότι όλα μαζί αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, πρόσθεσε.
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici. “Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη λόγω των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει”, υπογράμμισε.Για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών σημείωσε ότι “έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και πλέον βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Eurogroup:
Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον συμφωνηθέντα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ και επιτρέπει την υιοθέτηση του εθνικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που δημιουργεί έναν πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι το staff-level agreement πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.

Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιανουαρίου του 2017 ώστε να μπορέσει να γίνει το Ταμείο πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επαναλάβαμε επίσης την σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους σε μια βιώσιμη βάση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα στον μηχανισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτόν τον στόχο.

Σήμερα το Eurogroup συζήτηση ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την επανάκτηση της πρόσβασης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup ενέκρινε ξανά ολόκληρη τη δέσμη των βραχυπρόθεσμων μέτρων βάσει των προτάσεων του ESM και της προπαρασκευαστικής εργασίας του EWG, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον ESM. Τα μέτρα αυτά αφορούν:
– Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη
-Παράταση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017.
– Χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου χωρίς πρόσθετο κόστος για τις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα στήριξης στο παρελθόν. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί μέσω α) την ανταλλαγή τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) την είσοδο του ESM στο swap επιτοκίων για τον περιορισμό του κινδύνου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή συνδυασμένης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν μια σημαντική θετική επίπτωση στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό staff-level agreement, στη βάση των κοινών όρων και προϋποθέσεων, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και ζητά από το EWG να την αξιολογήσει. Το Eurogroup είναι σε ετοιμότητα, σε ευθυγράμμιση με τις συνήθεις πρακτικές, να στηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων δεδομένου του ότι το πακέτο πολιτικών – συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης – εφαρμόζεται βάση σχεδιασμού.
To Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι στόχοι πολιτικής, θα αξιολογούνται τακτικά με βάση τα στοιχεία των θεσμικών οργάνων.
Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να προτείνει στο ΔΣ μια νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό μόλις επιτευχθεί το staff-level agreement σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, θα ανοίξουν τον δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεργασίας.

πηγή : capital.gr