Ανεπαρκής απάντηση Γαβρόγλου ενόσω οι φοιτητές είναι “στα κάγκελα”

Mόνο ως γενικόλογη και ανεπαρκής -την ώρα που οι φοιτητές είναι “στα κάγκελα”- μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας ο Κώστας Γαβρόγλου στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραγκούνη σχετικά με τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Ενδεχομένως ο Υπουργός Παιδείας να απαντήσει κάτι πιο ουσιαστικό την ερχόμενη Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο η ερώτηση του Γ. Βαρεμένου (αν και η ερώτηση αυτή αφορά αποκλειστικά τη μετονομασία του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος).

Από όσα απάντησε γραπτώς ο Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προς τον Κ. Καραγκούνη το μόνο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει είναι το σημείο που αφορά τις μετακινήσεις καθηγήτων, κάτι που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια να συμβαίνει αρκετές φορές στα τμήματα του Αγρινίου και εκτιμήθηκε ως προσπάθεια υποβάθμισης των τμημάτων. “Όσον αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης Καθηγητών όλων των βαθμίδων από ένα Τμήμα σε άλλο του ίδιου Πανεπιστημίου, από την κείμενη νοµοθεσία (άρθρο 55 του Ν.4415/2016, ΦΕΚ Α 159|6-9-2016) προκύπτει ότι αυτή αποτελεί πρωτίστως εσωτερική διαδικασία του ιδρύματος, για την οποία απαιτείται μεταξύ άλλων, τόσο η σύµφωνη γνώμη των οργάνων του τµήματος υποδοχής όσο και του τμήματος προέλευσης” αναφέρει ο Υπ. Παιδείας και προσθέτει πως “επιπλέον, από τις προαναφερόµενες διατάξεις προκύπτει ότι είναι δυνατή η έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης, αφού προηγουµένως έχει εξασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήµατος προέλευσης”.

Όσον αφορά την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, το Υπ. Παιδείας παραπέμπει σε αποφάσεις του με τις οποίες κατένειμε συνολικά 500 Θέσεις για την πρόσληψη Καθηγητών/μελών ΔΕΠ και ΕΠ στα Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις που προέκυψαν λόγω της συνταξιοδότησης και της παραίτησης ικανού αριθµού υπηρετούντων Καθηγητών, αλλά και την αυξημένη ανάγκη ενίσχυσης του έργου των Α.Ε.Ι. Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου έχουν ενταχθεί τα Τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο, κατανεμηθήκαν είκοσι 27 θέσεις. Επιπλέον το Υπ. Παιδείας αναφέρει πως κατανεμήθηκαν ακόμη 500 κενές οργανικές θέσεις διδακτικού προσωπικού/μελών Δ.Ε.Π. – Ε.Π. στα Α.Ε.Ι. για το έτος 2018, εκ των οποίων 22 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί εδώ ότι όσον αφορά τις κατανομές το 2016 ούτε μία από τις 27 θέσεις που πιστώθηκαν για το Πανεπιστήμιο Πατρών κατανεμήθηκε για τα τμήματα του Αγρινίου…

Ως προς την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων του Π.Δ. 407/80 εγκρίθηκαν 139 θέσεις-πιστώσεις, από τις οποίες δόθηκαν 7 θέσεις-πιστώσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενώ και πάλι η επιµέρους κατανομή των ως άνω θέσεων μόνιµου και έκτακτου προσωπικού αποτελεί εσωτερική διαδικασία και εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων του ιδρύµατος. Τέλος, ως προς τη χρηματοδότηση ο Κ. Γαβρόγλου στην απάντησή του αναφέρει ότι για το οικονομικό έτος 2016 η χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Πατρών συνολικά ανήλθε στο ποσό των 5.700.000€, ενώ προβλέπεται και πρόσθετη χρηµατοδότηση ύψους 45.000€. Ωστόσο η κατανομή της επιχορήγησης για δαπάνες λειτουργίας σε επιμέρους δραστηριότητες και ζητήματα ανήκει στις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του Ιδρύµατος.