Νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2017 για τη διώρυγα Αμφιλοχίας

Νέα παράταση πήρε το μεγάλο αρδευτικό-υδρευτικό έργο στην περιοχή της Αμφιλοχίας και του Βάλτου. Τα capital controls και η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις έχουν εδώ και πολύ καιρό φέρει αρκετά πίσω το έργο. Μάλιστα αν και έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση ήδη από τις 27-04-2016, εκκρεμεί η διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων, γεγονός το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα μερικοί ιδιοκτήτες να εμποδίζουν την διέλευση μηχανημάτων από τις ιδιοκτησίες τους (άρα και την περαιτέρω κατασκευή της διώρυγας). Πλέον η «Αποπεράτωση ∆ιώρυγας Αμφιλοχίας και σήραγγας Βάλτου για άρδευση – ύδρευση κοινοτήτων επαρχίας Βάλτου Ν. Αιτωλοακαρνανίας» έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2017 για να ολοκληρωθεί.

Για την αποπεράτωση της σήραγγας το υπολειπόμενο αντικείμενο είναι η κατασκευή της τελικής επένδυσης. Έως τώρα έχουν κατασκευασθεί 500μ. από το συνολικό μήκος των 2093μ. Η μηνιαία δυνατότητα σκυροδέτησης είναι 144μέτρα. Επομένως ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης της σήραγγας Βάλτου έχει υπολογιστεί σε 11 μήνες. Για την αποπεράτωση της διώρυγας, για την οποία εκκρεμεί η διαδικασία της βίαιης αποβολής από τη Κτηματική Υπηρεσία για ορισμένους ιδιοκτήτες, θα απαιτηθούν από τέσσερις έως έξι μήνες. Το τμήμα αυτό είναι 600 μέτρα και υπολογίζεται μπορεί να κατσκευαστεί σε ένα μήνα περίπου.

υδροαρδευτικό έργο της Αμφιλοχίας 2ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αντικείμενο του έργου ήταν η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού δυτικά του Αχελώου, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση κοινοτήτων της επαρχίας Βάλτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με την παροχέτευση υδάτων από τον ποταμό Αχελώο. Περιελάμβανε, συγκεκριμένα:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 6ΧΛΜ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,227ΧΛΜ,
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗς ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,685ΧΛΜ
-ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ-ΒΑΛΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 2,091ΧΛΜ
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 40εκ.ευρώ και με την έκπτωση του αναδόχου έπεσε στα 23,58εκ.ευρώ. Με την ολοκλήρωση του θα αρδεύσει πάνω από 100.0000 στρέμματα και παράλληλα θα υδρεύσει περιοχές του δήμου της Αμφιλοχίας.
Είναι το μόνο έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης η οποία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα ειδικά σήμερα που οικονομική διέξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όπως φαίνεται η επιλογή και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της περιοχής.