Τα έργα και οι ημέρες των “Golden Boys” του ΑΔΜΗΕ

Ένα περίεργο πέπλο σιωπής και συγκάλυψης είχε απλωθεί για αρκετούς μήνες γύρω από το δίδυμο των “αριστερών αγωνιστών”, στο οποίο είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Μετά τις αποκαλύψεις, ωστόσο, του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Σκρέκα για τους χρυσούς μισθούς και τα αναδρομικά, που οδήγησαν τελικά στην αναγκαστική παραίτηση του προέδρου Μανόλη Κορωνιωτάκη και του διευθύνοντος συμβούλου Ιωάννη Μπλάνα, τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν. Και να αποκαλύπτουν διάφορες πτυχές της δραστηριότητας της παραιτηθείσας διοίκησης, που “έδωσε τη μάχη και δικαιώθηκε για να μείνει ο ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου”.

Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα νούμερα που ανέφερε στην ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για τους μισθούς (20 χιλιάδες ευρώ) και τα αναδρομικά (200 χιλιάδες ευρώ) δεν έλεγαν όλη την αλήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το “Κ” ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος κόστισαν στην εταιρεία το 2016 το εκπληκτικό ποσό των 330.000 ευρώ έκαστος, δηλαδή 660.000 ευρώ και οι δύο. Στη συνέχεια, και μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη, παραιτήθηκαν με τη δέσμευση να επιστρέψουν τα χρήματα, πράγμα που φυσικά δεν είναι εφικτό, αφού στο συνολικό ποσό των 660.000 ευρώ περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος κ.λπ. που έχουν ήδη αποδοθεί και δεν επιστρέφονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στην προσπάθειά της να μη διαρρεύσουν οι πληροφορίες για τους χρυσούς μισθούς και τα αναδρομικά είχε φτάσει σε σημείο να εγκαταστήσει ειδικό σύστημα εντοπισμού του ηλεκτρονικού ίχνους, που φανέρωνε εάν κάποιος υπολογιστής στην εταιρεία είχε εισέλθει στο σύστημα και είχε εκτυπώσει τις καταστάσεις ή τις σχετικές αποφάσεις. Και όχι μόνο αυτό αλλά οι πληροφορίες λένε ότι είχε διασφαλιστεί η… “αφωνία” και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ., για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος εξασφάλισε “δώρα”, περνώντας ειδική διάταξη τροποποίησης του κανονισμού της εταιρείας ώστε ο συνδικαλιστής να λαμβάνει τόσο την αποζημίωση για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. όσο και το επίδομα ευθύνης και άλλες παροχές που δεν ισχύουν για όσους βρίσκονται σε ειδική άδεια στον ΑΔΜΗΕ.

Τακτοποιούνται με απόφαση Δ.Σ.
Σημειώνεται ότι οι μισθοί των δύο στελεχών της εταιρείας αυξήθηκαν καθώς αποφασίστηκε να γίνει χρήση νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 και ο οποίος ήρε το πλαφόν στις αμοιβές των διοικητών των εισηγμένων ΔΕΚΟ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν σε γνώση της υπόθεσης, την οποία πληροφορήθηκε μετά την ερώτηση Σκρέκα και ακολούθως απαίτησε την παραίτηση των κ. Μπλάνα και Κορωνιωτάκη, καθώς και την επιστροφή των ποσών.
Πάντως, η παραίτηση των δύο στελεχών δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις απολαβές τους. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού σε σχέση με τις προηγούμενες θέσεις τους (και οι δύο προέρχονται από την εταιρεία, ο πρώτος είχε θέση διευθυντή και ο δεύτερος ήταν τομεάρχης) θα επιστρέψουν πλέον στο τακτικό προσωπικό στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, λαμβάνοντας επιπλέον επίδομα ευδόκιμης παραμονής σε ποσοστό 10% επί του κλιμακίου αυτού. Και οι δύο βάσει του κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας προβλέπεται να απασχοληθούν ως ειδικοί σύμβουλοι, υπαγόμενοι στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο και έχουν επίσης το δικαίωμα να λάβουν επιπλέον ειδικό προσωπικό επίδομα που θα καθοριστεί από τη νέα διοίκηση και το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι γενικοί διευθυντές. Σημειώνεται ότι το νέο εκτιμώμενο μισθολογικό κόστος για κάθε ένα από τα δύο παραιτηθέντα μέλη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται κατ’ ελάχιστον στα 9.100 ευρώ τον μήνα.

Διόρισαν συγγενείς και τέκνα
Μια ακόμη καταγγελία που έρχεται στο φως αφορά στον διορισμό ως μόνιμο προσωπικό στενών συγγενικών προσώπων του ενός από τους δύο πρώην διοικητές του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για πρόσωπο που απασχολείται μέχρι σήμερα ως εξωτερικός συνεργάτης με μπλοκάκι στη νομική υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ. Ύστερα από εισήγηση, ωστόσο, του νομικού συμβούλου με απόφαση του ο διευθύνων σύμβουλος εξέδωσε απόφαση πρόσληψης του συγγενή του ως μόνιμο προσωπικό. Η απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο μεταβιβάστηκε εν κρυπτώ και εσπευσμένα στη διεύθυνση προσωπικού και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απομάκρυνση των δύο στελεχών από τη διοίκηση..

Παταγώδης αποτυχία
Τα προβλήματα γύρω από τη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ υπό τη διοίκηση Μπλάνα – Κορωνιωτάκη φάνηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όταν αποκαλύφθηκαν οι λανθασμένες παραδοχές της μελέτης επάρκειας του συστήματος, που είχε εκπονήσει η εταιρεία. Καθώς, μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ θεωρούσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, ενέκρινε την απόσυρση μονάδων της ΔΕΗ για εργασίες αναβάθμισης, γεγονός που συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην έξαρση της ενεργειακής κρίσης από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ φέρει μεγάλη ευθύνη για την παρ’ ολίγον κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος.

Πίσω από τις δυσλειτουργίες, βεβαίως, βρίσκεται το γεγονός ότι η απελθούσα διοίκηση της εταιρείας, αγνοούσε, όπως λένε χαρακτηριστικά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, την υπηρεσιακή ιεραρχία και δούλευε με κομματικά αρεστούς και έμπιστους υπαλλήλους της χαμηλότερης κλίμακας (τομεάρχες και υποτομεάρχες). Καταγγελίες, εξάλλου, που έφθασαν στο “Κ” μιλούν για απευθείας αναθέσεις μικρών έργων, που σύμφωνα με την απελθούσα διοίκηση ήταν επιβεβλημένες λόγω των αναγκών της εταιρείας. Πλέον οι αναθέσεις αυτές και οι αποφάσεις αναμένεται να περάσουν από το κόσκινο της νέας διοίκησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί. /capital.gr