«Ξεκαθαρίστε την κατεύθυνση της πολιτικής σας» προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Έκκληση στην κυβέρνηση να άρει την αβεβαιότητα στην οικονομία αποσαφηνίζοντας την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, απευθύνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το 2016, που παρέδωσε νωρίτερα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.Το Γραφείο παράλληλα προειδοποιεί ότι το 2017 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά και προειδοποιεί την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή του μνημονίου και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ώστε να μην εκτροχιαστεί η οικονομία και οι στόχοι του προγράμματος απευθύνει.

Συγκεκριμένα στην έκθεσή του, το Γραφείο σημειώνει πως το 2016 δεν ήταν εύκολο έτος για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, αλλά δεν θα είναι εύκολο ούτε το 2017 καθώς άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επισημαίνει παράλληλα πως η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει αυτόματα μετά την αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες τις διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Στην έκθεση αναφέρονται ακόμα οι επισημάνσεις που έχουν γίνει στις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις του γραφείου για τα φορολογικά, τα εργασιακά, τις μεταρρυθμίσεις και το δημόσιο χρέος.

Όσον αφορά τα φορολογικά εκτιμάται ότι «οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα από την πλευρά της προσφοράς και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».Για το ασφαλιστικό επισημαίνεται ότι «όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του παρά τις δημοσιοποιούμενες καλές προθέσεις».Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις αναφέρεται ότι «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση μίας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο εκπαιδευμένων νέων και δυσλειτουργικές κρατικές δομές».
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος υπογραμμίζεται ότι «η μόνιμη λύση του προβλή ματος βιωσιμότητας του χρέους θα εξάλειφε ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει τις επενδύσεις».

Για την απασχόληση, τονίζεται ότι «η μόνιμη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους θα εξάλειφε ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει τις επενδύσεις». Για τις εργασιακές σχέσεις, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημείνει τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν, «ιδίως αυτά που σχετίζονται ανάμεσα σε άλλα με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργίας, τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις».Για την ανάπτυξη τέλος, τονίζεται ότι «προϋποθέτει νέες επενδύσεις. Αυτές θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, αφού ο δημόσιος έχει πλέον σαφή όρια. Οι ξένες επενδύσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο».

πηγή : liberal.gr