Στον κάλαθο των αχρήστων το «Ηλεκτρονικό Καλάθι» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δαπανήθηκαν 195.124,21 € για το «Ηλεκτρονικό Καλάθι» (AGROCART) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό να αποτελέσει το μέσο προβολής και προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές. Μέχρι σήμερα από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η εφαρμογή μετρά μόνο 500 περίπου εγγραφές παραγωγών, μεταποιητών και επιχειρήσεων αγροτικού τομέα, οι οποίοι δημιούργησαν προφίλ και προβάλουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους.

Όλα αυτά γνωστοποιήθηκαν από την Περιφέρεια χάρις την σχετική επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Αιτωλοακαρνανίας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αποτυχία του όλου εγχειρήματος. Και φαίνεται ότι δεν έχει άδικο, γιατί δεν είναι μόνο ότι ο μικρός αριθμός των εγγραφών σε σχέση με τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, είναι και το γεγονός ότι για παράδειγμα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η σχετική ιστοσελίδα http://agrocart.pde.gov.gr/home έχει “πέσει”…

Πάντως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο κόστος των σχεδόν 200.000 ευρώ εκτός της διαδικτυακής πλατφόρμας περιλαμβάνονταν: α) η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού (υπολογιστές, κ.λπ.) και του λογισμικού υποστήριξης, β) το υλικό εκπαίδευσης και η εκπαίδευση των χρηστών του συστήματος, γ) το υλικό προβολής της δράσης (αφίσες, φυλλάδια, σποτ) και δ) η διοργάνωση μεγάλου αριθμού ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Παρά την εώς τώρα απογοητευτική πορεία του εγχειρήματος ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μητρόπουλος στην απάντησή του ανέφερε πως αναμένεται να γίνει άμεσα μια νέα αναβάθμιση του Ηλεκτρονικού Καλαθιού, στον τομέα του ηλεκτρονικού magazino, ώστε να μετατραπεί σε κύρια πηγή πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας για την υλοποίηση όλων των δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020 που υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση θα χρηματοδοτηθεί 100% από την Τεχνική Βοήθεια του ΠΑΑ. Επίσης το Ηλεκτρονικό καλάθι θα αποτελέσει το πληροφοριακό σύστημα λειτουργίας του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας και δράσεων της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Τέλος, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών του Δημοπρατηρίου της ΠΔΕ, όταν το έργο της ίδρυσης και κατασκευής του Κεντρικού Δημοπρατηρίου και των παραρτημάτων του, ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.