Το πάρκο και η αλήθεια νίκησαν!

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σήμερα θα επιτρέψετε στον γράφοντα να εκφραστεί κάπως πιο προσωπικά. Ήταν -αν θυμάμαι καλά- τέλη του 2011 ίσως αρχές του 2012 που κάποιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους κι εγώ, πληροφορηθήκαμε σε μέσες-άκρες, που λέμε λαϊκά, γιατί δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση, τι πρόκειται να περιλαμβάνει η ανάπλαση του πάρκου. Κάναμε μια επιστολή προς το δήμαρχο ζητώντας ενημέρωση και αν είναι δυνατόν μια διεξοδική συζήτηση για το θέμα με σκοπό να αλλάξουν κάποια πράγματα, που κρίναμε ότι θα ήταν επιζήμια για το πάρκο. Συναντήσαμε σχεδόν “τοίχο”… Όταν είδα το πρώτο δείγμα αρνητικής στάσης από την πλευρά της τότε δημοτικής αρχής και επειδή γνώριζα τις διαθέσεις ορισμένων από όσους αντιδρούσαν στην προωθούμενη ανάπλαση, προειδοποίησα πριν αρχίσει να συζητιέται ευρέως το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ, ανθρώπους της δημοτικής αρχής για τη δικαστική τροπή που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα. Πίστευα ότι μια τέτοια προειδοποίηση θα τους θορυβούσε και θα τους ανάγκαζε να αλλάξουν στάση. Διαψεύστηκα και τη συνέχεια την ξέρετε όλοι…

Βεβαίως εκείνη την εποχή όσοι αντιδρούσαν δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν τα όσα ανακάλυψαν στην συνέχεια οι Επιθεωρητές Δημόσιων Έργων. Τις αλχημείες και τις παρανομίες που καταγράφει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιων Έργων ποιος θα μπορούσε εξάλλου να τις φανταστεί; Όταν το 2015 είδε το φως της δημοσιότητας αυτό το πόρισμα, ήταν η πρώτη μεγάλη δικαίωση για όσους αντέδρασαν. Σήμερα, το 2017, που ο νυν δήμαρχος έσπευσε αμέσως να παρουσιάσει την πρόταση των μελετητών σε ανοιχτή εκδήλωση, είναι η δεύτερη μεγάλη δικαίωση. Προσωπικά δεν επιχαίρω σε καμία περίπτωση που τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι, γιατί από την αποτυχημένη ανάπλαση το πάρκο βγήκε αρκετά πληγωμένο. Μακάρι στις αρχικές μας αντιδράσεις να είχαμε πείσει τους προηγούμενους να αλλάξουν ρότα.

Όμως η δικαίωση σήμερα είναι ιδιαίτερη, γιατί εκείνη την περίοδο για τα ρεπορτάζ, τα σχόλια και κάποιες αποκαλύψεις που έκανα μέσα από αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την κριτική -θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι την δημοσιοποίηση της τεχνικής περιγραφής της ανάπλασης την έκανε αυτή εδώ η ιστοσελίδα και όχι η δημοτική αρχή- άκουσα πολλά από τους πραιτωριανούς της εξουσίας. Μια κλίκα δημοσιολογούντων που τότε είχε εκ… των προτέρων λύσει κάθε απορία για την ανάπλαση που προωθούνταν, είχε ταχθεί υπέρ εκείνης της ανάπλασης, ήταν σίγουροι… για την νομιμότητα των πραγμάτων και το μόνο που τους απέμεινε ήταν να λασπολογούν όσους αντιδρούσαν. Είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα τα τελευταία 20-25 χρόνια στην οπισθοδρόμηση του Αγρινίου και του νομού γενικότερα, στρώνοντας το επικοινωνιακό χαλί στην συντριπτική πλειοψηφία των κακών εκπροσώπων μας. Σήμερα αυτή η κλίκα είναι στεναχωρημένη που οι πολίτες ενημερώθηκαν από τη δημοτική αρχή ευθύς εξ΄αρχής… Ξύδι!

Είναι όμως καιρός να κλείσει το παρελθόν. Τώρα πρέπει να δούμε το μέλλον. Τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις και μια καλή βάση συζήτησης πλέον την έχουμε. Ας κατακτήσουμε το μέλλον του πάρκου, το μέλλον μας.