Σε πόσα αναλώσιμα για διαβητικούς αντιστοιχούν έπιπλα και στέγαστρο;

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (δείτε το εδώ) σχετικά με την παροχή αναλώσιμου υγειονομικού υλικού από τα νοσοκομεία στα ανασφάλιστα άτομα με διαβήτη, τα αναλώσιμα θα πρέπει να δίνονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων μέχρι την επικείμενη έκδοση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, βάσει του οποίου θα μπορούν να προμηθεύονται ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υλικά και οι ανασφάλιστοι πολίτες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγούνται σε ασφαλισμένους.

Τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται οι διαβητικοί είναι οι ταινίες μέτρησης του σακχάρου, οι βελόνες για την ινσουλίνη και οι σκαρφιστήρες για το «τρύπημα» του δαχτύλου. Όλα αυτά μπορεί να έχουν ένα κόστος -που ανάλογα με τον ασθενή- μπορεί να φτάσουν έως και 130 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Παρόλο που ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας δεν έχει ακόμη εγκριθεί, το Νοσοκομείο Αγρινίου δεν παρέχει -όπως θα έπρεπε- δωρεάν τα αναλώσιμα υλικά στους ανασφάλιστους διαβητικούς. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει, παρόλο που στο Νοσοκομείο Αγρινίου -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΑγρίνιοCulture.gr- έχουν προσέλθει ανασφάλιστοι διαβητικοί με αίτημα να λάβουν τα αναλώσιμα. Είναι όμως γνωστό μέσα από τις αποκαλύψεις του ΑγρίνιοCulture.gr για την προκλητική δαπάνη ποσού της τάξης των 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση με καινούργια έπιπλα του γραφείου του διοικητή του Νοσοκομείου, καθώς και τη μετατροπή δωρεάς 5.000 ευρώ προς το νοσοκομείο για την τοποθέτηση στεγάστρου αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα του διοικητή και των διευθυντών του Νοσοκομείου, ποιες είναι -δυστυχώς- οι προτεραιότητες που έχει θέσει το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Εκείνο όμως που αξίζει να παρατηρήσει κανείς μέσα από την απάντηση του Υπ. Υγείας προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι ότι το Υπουργείο προχώρησε σε επικοινωνία για το θέμα με τα ενδεικτικά αναφερόμενα στην επιστολή της Ομοσπονδίας νοσοκομεία (Γ.Ν. Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, Γ.Ν. Καβάλας, Γ.Ν. Αττικής ΚΑΤ). Μήπως λοιπόν θα έπρεπε το Υπουργείο να έρθει σε επικοινωνία και με το Νοσοκομείο Αγρινίου και να μάθει για ποιο λόγο παρά τη σχετική κυβερνητική πρόβλεψη δεν εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι διαβητικοί στο Αγρίνιο;

Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι, όπως αναφέρουν και οι σχετικές με τα οικονομικά του Νοσοκομείου αποφάσεις, ότι τα υλικά διατίθενται με μεγάλη φειδώ…. Όμως η φειδώ αφορά μόνο τους πολίτες – ασθενείς! Αντίθετα για τους διοικούντες το Νοσοκομείο Αγρινίου επιτρέπονται και οι περιττές δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτέλεια σε σύγκριση με τις ανάγκες των καιρών.

Δ.Π