Άμεση αντιμετώπιση ορθοπεδικών παθήσεων με αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση είναι μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδος που αποτελεί την πιο σύγχρονη λύση στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ορθοπεδικών παθήσεων. Όταν πρωτοεμφανίστηκε η εφαρμογή της είχε περιοριστεί σε αθλητές, όμως λόγω της αποτελεσματικότητάς της την βρίσκουμε να επιλέγεται πλέον από τους περισσότερους χειρουργούς ορθοπεδικούς.

Ο ρόλος της είναι διπλός, αφού εκτός από διάγνωση εκτελεί και επί τόπου θεραπεία στο μέρος που έχει τραυματιστεί. Η εφαρμογή της μπορεί να γίνει σε όλες τις αρθρώσεις. Αρθροσκόπηση μηνίσκου, ώμου ποδοκνημικής, ισχίου, αγκώνα. Οι αρθρώσεις αυτές παρουσιάζουν συχνούς τραυματισμούς και σε αθλητές και στον γενικό πληθυσμό.

Πλεονεκτήματα μεθόδου
Φυσικά η ασφάλεια που προσφέρει η μέθοδος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η αρθροσκόπηση. Επίσης το μικρό χειρουργικό τραύμα προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης μετά την επέμβαση. Αλληλένδετο με αυτό είναι το αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν συγκρίνεται σε μέγεθος με το απλό χειρουργείο, αφού το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άψογο. Τέλος, δεν μπορεί να μην σημειωθεί το μικρό ποσοστό επιπλοκών.

Διαδικασία
Μέσω μιας μικρής κάμερας επιτυγχάνεται η απόδοση εικόνας μέσα στην άρθρωση, μεταφέροντας ακριβώς το πρόβλημα, λόγω της μεγέθυνσης. Ο έλεγχος των ανατομικών δομών με πολύ μικρά εργαλεία και προσεκτικές κινήσεις γίνεται με μεγάλη εξειδίκευση. Το αποτέλεσμα είναι ο τραυματισμός να είναι ελάχιστος.

Για την αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός από περιοχική και ελαφριά γενική αναισθησία. Έτσι εξασφαλίζεται απόλυτη αναλγησία, που διευκολύνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η ηπιότερη και γρηγορότερη ανάρρωση εξασφαλίζεται ύστερα από την αρθροσκόπηση.

Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις μπορεί να είναι:

  • Ρήξη συνδέσμων
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Πίεση στο νεύρο
  • Αστάθεια ώμου
  • Κακώσεις στον χόνδρο
  • Ξένα σώματα μέσα στην άρθρωση

Μετά την αρθροσκόπηση μηνίσκου και ώμου, η περιοχή δεν πρέπει να ακινητοποιείται αντιθέτως πρέπει να δουλεύει για να μπορέσει σύντομα να κινητοποιείται όπως πριν.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες, μπαίνοντας στην ιατρική ιστοσελίδα από εδώ.