Εκδήλωση για την Ημέρα Φιλελληνισμού από την Βυρωνική Εταιρεία στο Μεσολόγγι

ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ως «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» ορίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων η ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (19 Απριλίου 1824). Εφέτος γιορτάζουμε την 10η Επέτειο του θεσμού, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και σας περιμένουμε την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 11:30 το πρωί στην Βιβλιοθήκη της Βυρωνικής Εταιρείας στο «Βυρώνειο κτήριο».

Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγκιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατάτων φυλετικών διακρίσεων,
εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα, παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό.

Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.