Αύξηση ισχύος και ανανέωση περιβαλλοντικών πήρε το υδροηλεκτρικό στο Αυλάκι

Παρά τα συνεχόμενα παράπονα κατοίκων και φορέων της περιοχής για υδροηλεκτρικό έργο της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» που λειτουργεί στη θέση Δαφνοζωνάρα του Αχελώου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανανέωσε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου και ταυτόχρονα ενέκρινε την αύξηση της ισχύος του. Υπενθυμίζεται πως φορείς της περιοχής του ορεινού Βάλτου έχουν πολλές φορές κάνει λόγο για συνεχή παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία και ζητούν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της μονάδας. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής μια σειρά από παραλήψεις και «παρανομίες» οδήγησαν και στην καταστροφή της πέτρινης γέφυρας του Αυλακίου, που είναι διατηρητέο μνημείο.

Μόλαταυτα το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την αύξηση ισχύος του έργου από 8,5 MW σε 11,2 MW και την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Από την άλλη όμως αξίζει να αναφερθεί ότι στην απόφαση του ΥΠΕΝ αναφέρεται πως για τη διευκόλυνση της επιθεώρησης του ιστορικού διατηρητέου μνημείου της γέφυρας Καταφυλλίου ή Αυλακίου από την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα πρέπει να διενεργείται καταβιβασμός της στάθμης της λεκάνης κατάκλυσης του έργου στο υψόμετρο των +295m τουλάχιστον άπαξ ετησίως και κατά την περίοδο χαμηλών παροχών του ποταμού Αχελώου, σε χρόνο και για διάρκεια που θα αποφασίζεται από κοινού μεταξύ της Υπηρεσίας και του φορέα του έργου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που της ζητήθηκε να εκφέρει τις απόψεις για το έργο αναφέρει ότι βάσει της υδραυλικής μελέτης του κατατέθηκε δεν μπορεί να εξάγει… οριστικό συμπέρασμα ως προς το ζητούμενο της επίδρασης ή μη του υδροηλεκτρικού έργου στην επιδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων.