Υπόθεση ναφθαλίνες: Αναμορφωτικά μέτρα σε τέσσερις ανήλικους

Ολοκληρώθηκε σήμερα, στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων, η δίκη 14 μαθητών που κατηγορούνταν για τα απανωτά περιστατικά ρίψης ναφθαλίνης σε σχολεία του Αγρινίου.

Σε βάρος τους είχαν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις, όπως η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και η σύσταση συμμορίας, ωστόσο από την πρώτη στιγμή νομικοί κύκλοι είχαν επισημάνει ότι δύσκολα στην ακροαματική διαδικασία αυτές οι κατηγορίες θα “στέκονταν”. Κάτι που αποδείχθηκε και στη διαδικασία, αφού η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την μετατροπή των κατηγοριών σε πλημμεληματικού χαρακτήρα, είτε την αθώωση των κατηγορουμένων για αδικήματα, όπως η σύσταση συμμορίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στους κατηγορούμενους που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους επιτρέπεται μόνο η επιβολή αναμορφωτικών ή θεραπευτικών μέτρων. Εν τέλει οι ανήλικοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώωοι, ενώ μόνο σε τέσσερις από αυτούς που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμεληματικού κατηγορία επιβλήθηκαν μέτρα αναμορφωτικού χαρακτήρα με την επιμέλεια τους να ανατίθεται μέχρι την ενηλικίωση να ανατίθεται στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων. Σε έναν ακόμη ανήλικο επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης.

Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τις ναφθαλίνες θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε επίπεδο ενδοσχολικό, με το να μην χάνονταν μαθήματα και άρα να έπαυε το κίνητρο, αφού οι ποσότητες της ναφθαλίνης που ρίχνονταν στα σχολεία ήταν τέτοιες που δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα παρά μόνο σε όσους μαθητές είχαν διαπιστωμένο πρόβλημα αλλεργίας.