Κτηματολόγιο: Εντός Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Αρχίζει με βασικά αγκάθια τη χρησικτησία, την έλλειψη τίτλων αλλά και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας, που περιλαμβάνει το 63% της συνολικής έκτασης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίπτωση, καθώς αφορά κυρίως την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με το 36% να είναι αγροτικές περιοχές, ενώ εντοπίζεται μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο κ.λπ.).

Πρεμιέρα για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος) στις 19 Νοεμβρίου, με τη σκυτάλη να δίνεται περίπου εντός Δεκεμβρίου σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες.

Τη λύση μέσω χρησικτησίας αναμένεται να βρουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τα 10,3 εκατ. από τα 16,5 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας που εκτιμάται ότι θα συλλεγούν στη νέα και τελική φάση κτηματογράφησης είναι σε αγροτικές περιοχές.Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση της δήλωσης της ιδιοκτησίας τους με χρησικτησία, είναι υποχρεωτική η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα είναι ο μόνος τρόπος ώστε να περιγράφει ορθά ένα ακίνητο. Γίνεται αποδεκτή και η προσκόμιση παλαιότερων τοπογραφικών διαγραμμάτων».Παράλληλα, ο κ. Καλογιαννάκης τονίζει ότι σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στα αγροτεμάχια που δεν επιδοτούνται ή δεν έχουν μισθωθεί, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να προσκομίσει ο πολίτης είναι το Ε9. «Σε συνάντηση που είχαμε ως ΠΣΔΑΤΜ με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, του θέσαμε και αυτό το θέμα και προτείναμε να απαιτείται μόνο το Ε9 σε αυτές τις περιπτώσεις», σημειώνει.