Επτά παρεμβάσεις της περιφέρειας για την ενίσχυση του «κινήματος της πατάτας»

Επτά σημεία θεσμικών παρεμβάσεων που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ενίσχυσης του Κινήματος των πολιτών για την απ’ ευθείας σχέση με τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ο κ. Κατσιφάρας περιέγραψε τις επτά θεσμικές παρεμβάσεις που προτείνει η Περιφέρεια και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

1. Διαμόρφωση χώρων-σημείων πώλησης που μπορεί να είναι ένα σε κάθε μεγάλο Δήμο της Περιφέρειας. Τα σημεία αυτά θα λειτουργούν έξω από το πλαίσιο των λαϊκών αγορών, θα φιλοξενούν μόνο αγρότες-παραγωγούς και ο κάθε παραγωγός θα έχει άδεια από την αντίστοιχη δημοτική αρχή. Η όλη διαδικασία θα τελεί υπό τον έλεγχο των αρχών με έκδοση αποδείξεων, έλεγχο τιμολογίων και όλους τους απαραίτητους υγειονομικούς και ποιοτικούς ελέγχους στα προϊόντα.

2. Οι διαθέσιμοι ανενεργοί αποθηκευτικοί χώροι, ψυγεία και άλλες εγκαταστάσεις που σήμερα αραχνιάζουν και εφόσον δεν ενεργοποιηθούν από τους ίδιους τους φορείς, διατίθενται από τους Συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις, έναντι συμβολικού μισθώματος, σε παραγωγούς, ομάδες παραγωγών ή πρωτοβουλίες νέων αγροτών.

3. Δημιουργία Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει επεξεργασμένο σχέδιο για να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης με ίδιους πόρους και θα προχωρήσει στη μελέτη σκοπιμότητας για να μη χαθεί χρόνος. Το Δημοπρατήριο θα είναι ένας σύγχρονος χώρος που θα μπορούν οι παραγωγοί να πωλούν τα προϊόντα τους οργανωμένα και σε ικανοποιητικές τιμές. Επ’ αυτού ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε πρώτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία Δημοπρατηρίου στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο το Υπουργείο προχώρησε σε μελέτη σκοπιμότητας μόνο για τα Δημοπρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με όλες τις υποθέσεις και να εκδώσει όλες τις αποφάσεις που αφορούν λειτουργίες καρτέλ και εναρμονισμένων τιμών στις αγορές αγροτικών προϊόντων.

5. Ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο είναι το «Ηλεκτρονικό Καλάθι των αγροτικών προϊόντων» που θα δώσει αποτελεσματικές λύσεις στην άμεση επαφή παραγωγών και καταναλωτών. Το έργο προχωρεί και ήδη βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των προσφορών και σύντομα θα αναδειχθεί ανάδοχος.

6. Ανάπτυξη και υλοποίηση του καλλιεργητικού πλάνου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το καλλιεργητικό πλάνο είναι ήδη έτοιμο, σύντομα θα παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους και θα δώσει μια νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στους νέους ανθρώπους που επιστρέφουν στην ύπαιθρο. Το πλάνο θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

7. Οργανωμένη διάθεση εκ μέρους των παραγωγών πλεονασμάτων της παραγωγής τους στις Τράπεζες Τροφίμων των Δήμων, στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε Ιδρύματα ώστε να βοηθηθούν οι πλέον σκληρά δοκιμαζόμενοι συμπολίτες και να αναπτυχθεί ένα ισχυρό Κίνημα Αλληλεγγύης.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε : «Οι πρώτες εμπειρίες μας δίνουν το μήνυμα και την κατεύθυνση. Το μήνυμα είναι ότι μπορούμε. Η κατεύθυνση είναι ότι η αλλαγή έρχεται από τα κάτω. Μια αλλαγή που είναι ταυτόχρονα εφικτή και ελπιδοφόρα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίρνει τις δικές της θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν ένα ξεκάθαρο νόημα. Ενθαρρύνουμε την αυτόβουλη δράση πολιτών και παραγωγών και ταυτόχρονα προωθούμε μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη ανάπτυξη του Κινήματος και την εξυγίανση της αγοράς».