Γκρίνια τέλος για το δημοτικό Πάρκο Αγρινίου….

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Γκρίνια τέλος για το δημοτικό Πάρκο Αγρινίου γράφει μια τοπική εφημερίδα φίλα προσκείμενη στη δημοτική αρχή και …συμφωνούμε απόλυτα μαζί της. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Πάρκου κανείς δεν θα γκρινιάζει για την ελλιπή συντήρησή του από το δήμο. Και αυτό γιατί το πάρκο πλέον θα έχει καταστραφεί… αφού η ανάπλαση προβλέπει την ενοποίησή του με τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει και την αλλαγή χρήσης του.

Το Αγρίνιο ξέρουμε όλοι ότι δεν διεκδικεί δάφνες για την ομορφιά του… Αν για κάτι είναι που ξεχωρίζει ο αστικός ιστός της πόλης και του προσδίδει μοναδικότητα είναι το Πάρκο. Για το Πάρκο η σημερινή δημοτική αρχή επέλεξε να αναθέσει την μελέτη ανάπλασής του σε ανθρώπους της τεχνικής του υπηρεσίας του δήμου που όντας αδαείς και άπειροι στην αρχιτεκτονική των κήπων και των πάρκων δοκίμασαν να κάνουν την πρακτική τους στο ιστορικό πάρκο του Αγρινίου. Αντίθετα στις αρχές του περασμένου αιώνα οι Παπαστραταίοι έδωσαν την κατασκευή του Πάρκου στον Παπαθεοδώρου, διευθυντή τότε του υπουργείου Γεωργίας που είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική κήπων στη Σχολή των Βερσαλιών και ήταν διευθυντής του Εθνικού Κήπου (πληροφορία από το βιβλίο του Μπαρχαμπά). Η σύγκριση είναι καταλυτική…

Ακόμη και αν κανείς συμφωνεί με την απομάκρυνση της μάντρας, η δημοτική αρχή αντί να απολογηθεί για τα χάλια του Πάρκου και τη ελλιπή συντήρησή του, προτείνει στην ανάπλασή της λιγότερα δένδρα….!!! Ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη βάζει τσιπάκια στα δένδρα για να τα παρακολουθεί από δορυφόρο και στο Αγρίνιο θα κόψουμε μερικές δεκάδες για να δημιουργηθεί το πρανές και με την απομάκρυνση της μάντρας να πραγματοποιηθεί το μεγαλεπίβολο σχέδιο του δήμου για ενοποίηση του πάρκου με τον περιβάλλοντα χώρο. Μια ενοποίηση που στο μέλλον μπορεί εκτός των αλλών να σημαίνει και τραπεζάκια από τα καταστήματα που θα ανοίξουν περιμετρικά του πάρκου. Η ρητορική ότι δεν υπάρχουν μάντρες στα πάρκα της Ευρώπης λέγεται απο ανθρώπους που για αυτούς εξωτερικό είναι η Ρίγανη και τα Σιταράλωνα. Όπως επίσης από αδείς λέγεται ότι στα πάρκα της Ευρώπης δεν υπάρχουν φύλακες. Νόμισαν ότι η Ευρώπη είναι το ίδιο με την Ελλάδα που όλα είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε”… Αυτό επίσης λέγεται και από ανιστόρητους που ξέχασαν ότι το πάρκο γνώσρισε τις δόξες του όταν είχε φύλακες.

Ακόμη και αν δεχθεί κανείς και το κόψιμο των δένδρων, η ανάπλαση του πάρκου προτείνει πράγματα πολυδάναπα στη συντήρηση. Ας αναφέρουμε μόνο τα επίπεδα συντιβάνια σαν αυτά στην πλατεία Δημάδη. Δυο συντριβάνια υπάρχουν στο Αγρίνιο και ο δήμος δεν μπορεί να τα συντηρήσει και θέλει να φτιάξει και άλλα στο πάρκο για να ρημάξουν και αυτά. Δεν θα μιλήσω για τις καταστροφές στο πάρκο όπως το σύστημα ποτιμσού με τα ρυάκια, που για να δικαιολογηθούν τα χρήματα (4,7εκ. €) από το ΕΣΠΑ που θα στοιχίσει η ανάπλαση, θα πρέπει να κάνουμε νέο σύστημα ποτισμού. Το παλιό σύστημα ποτισμού που υπήρχε στο Αγρίνιο υπάρχει ακόμη στο Εθνικό Κήπο και θα προτείναμε στη δημοτική αρχή να τον επισκεφθεί. Δεν θα μιλήσω βέβαια για τα τσιμεντένια κράσπεδα, τους τσιμεντένιους κυβόλιθους και τα μαρμάρινα σκαλοπάτια που προβλέπει η μελέτη. Θα μιλήσω όμως για την ασχετοσύνη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που της είπαμε να παραδειγματιστεί από τον Τομπάζη και την ανάπλαση που έκανε στο Πεδίον του Άρεως και αυτοί μας έφεραν ως παράδειγμα το κουρασάνι στους χωμάτινους δρόμους. Παραβλέποντας ότι άλλη η φυσιογνωμία του Πεδίου του Άρεως και άλλη η φυσιογνωμία του Πάρκου του Αγρινίου, παραβλέποντας επίσης το γεγονός ότι ο Τομπάζης έκανε αποκατάσταση και δεν άρχισε το ράβε – ξήλωνε όπως αυτοί. Εμείς ζητάμε αποκατάσταση του δημοτικού Πάρκου, ενώ η δημοτική αρχή με την ανάπλασή της μας προτείνει ένα άλλο πάρκο. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Η άποψη τόσα χρόνια της δημοτικής αρχής είναι πως στο περίπτερο του πάρκου ταιριάζει να νοικιαστεί για μπουζουξίδικο Ω υποστάθμης, ε, λοιπόν τώρα δεν μπορεί να μας πείσει πως σχεδιάζει το καλό του πάρκου… Η δημοτική αρχή, που γκρέμισε τα παλιά σφαγεία του Αγρινίου, έργο του επιφανούς αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου Β. Κουρεμένου, και στη θέση τους έκανε ένα υπαίθριο δωρεάν πάρκινγκ που οι αγρινιώτες δεν το χρησιμοποιούν (γιατί δεν έπρεπε να είναι αυτή η θέση του) και σύντομα θα φτιάξει μια μεγάλη παιδική χαρά, τα υλικά της οποίας με μαθηματική βεβαιότητα θα καταλήξουν στα χέρια ευπαθούς κοινωνικής που δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχει δείξει δείγματα γραφής για το πόσο σέβεται την ιστορία της πόλης.

ΥΓ: Λυπάμαι που το κάνω μέσω της ιστοσελίδας αλλά επειδή δεν έχω άλλο μέσο για να αμυνθώ και βέβαια ούτε τον …ανάλογο τρόπο για να απαντήσω στον αδαή της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που συμπεριφερόμενος ως τσιράκι της δημοτικής αρχής διαδίδει με τον πλέον ρουφιάνικο τρόπο τις μυθοπλασίες του πως δήθεν όσοι υπογράψαμε το κείμενο προτάσεων προς τον δήμο κάνουμε αντιπολίτευση και μας έβαλε η ΝΔ και το ΚΚΕ, θα πρέπει να του πω είναι μεγάλος φελλός που πιστεύει πως σε αυτή τη συγκυρία η ΝΔ και το ΚΚΕ που τόσες δεκαετίες δεν έκαναν ούτε μια ερώτηση στη βουλή για θέμα που αφορούσε το δήμο Αγρινίου, αποφάσισαν τώρα και μέσω μιας ετερόκλητης ομάδας πολιτών να κάνουν αντιπολίτευση στο δήμο.