«Έσπασε ο Ρίβιος…» : Ένα μοναδικό φαινόμενο στη Λίμνη Αμβρακία

Η Λίμνη Αμβρακία χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστο, εκπληκτικό, μοναδικό και φυσικό φαινόμενο, που ενδεχομένως να είναι μοναδικό στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και παρατήρησης για πολλούς επισκέπτες.

Εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων ο υπόγειος ποταμός «Ρίβιος» που αναδύεται από τα έγκατα της γης, ήδη έχει ξεσπάσει και εκβάλλει μεγάλες ποσότητες νερού αυτή την περίοδο στη λίμνη Αμβρακία, ανανεώνοντας έτσι τα νερά της Λίμνης. Ταυτόχρονα χιλιάδες μικρά ψάρια οι δρομίτσες, ανεβαίνουν από τη λίμνη για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους, διαπλέοντας ανάδρομα την κοίτη του ποταμού, φτάνουν στις πηγές και παραμένουν εκεί για μέρες. Η διαφορά θερμοκρασίας του Ρίβιου σε σχέση με την λίμνη, προφανώς δημιουργεί τις συνθήκες για αυτήν αυτή την διαδικασία, που σύμφωνα με τους ντόπιους αφορούν στην αναπαραγωγή του γνωστού και κοινού «λιμνίσιου» ψαριού.

Η ομορφιά του τοπίου, τα φουσκωμένα άγρια νερά του ποταμού, η ηρεμία της λίμνης, τα μυτερά βράχια, η γκριζοπράσινη διαδρομή του νερού, οι εναλλαγές του φωτός με τα σύννεφα, τα κοπάδια από λιμνίσια ψάρια που ανεβαίνουν από τη λίμνη, όλα αυτά συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό, που όποιος το επισκεφτεί θα το θυμάται σε όλη τη ζωή του…
Με το φακό του Γιάννη Μπουρνάζου

πηγή : xiromeronews.blogspot.gr