Ανεπάρκεια και παράλυση σε όλα τα επίπεδα

Η ιστορία με το σχέδιο “Αθηνά” έχει πάνω από τρεις μήνες που είναι στην επικαιρότητα και τους δυο τελευταίους μήνες εν πολλοίς αποτελεί το πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία στην Αιτωλοακαρνανία. Από όλη αυτή την ιστορία τουλάχιστον μπορούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα, πολλά από τα οποία δεν είναι καινούργια, αλλά οπωσδήποτε το παράδειγμα του σχεδίου “Αθηνά” τα επιρρωνύει…

Το πρώτο είναι ότι η πολιτική και οι πολιτικοί παρά την κρίση σχεδιάζεται και ενεργούν σα να μην έχει συμβεί τίποτα σε αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Το γράψε – σβήσε στον ακαδημαϊκό χάρτη χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, τα ρουσφέτια του Αρβανιτόπουλου, η επικοινωνιακή διαχείριση των κάποιων βουλευτών και κυρίως του Μ. Σαλμά, αλλά και άλλων παραγόντων που συνεχίζουν τις “κατόπιν ενεργειών μου” δηλώσεις το επιβεβαιώνουν με το πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο. Ακόμη και όσοι προσπάθησαν να καταθέσουν κάποια πρόταση, αυτή δεν ήταν παρά μια ντουφεκιά στο “αέρα”… Ομοσπονδιοποίηση, λένε… Με τι όμως δεν λένε! Με το Πανεπιστήμιο ή με το ΤΕΙ; Κανείς δεν έχει απάντηση! Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Πάτρα, να μην βρίσκονται όλοι μαζί απέναντι στο πρόβλημα και τις διεκδικήσεις του νομού. Την ίδια ώρα -χωρίς να αποτελεί είδηση- βλέπουμε ένα ακόμη παράδειγμα των ενδοπεριφερειακών μας ανισοτήτων, αποτέλεσμα του στρεβλού σχεδιασμού της περιφέρειάς μας.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της περιφέρειάς μας και της Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκαν στην μόνιμη επιτροπή περιφερειών της βουλής και συζήτησαν για το ΕΣΠΑ της περιφέρειάς μας. Παρακολούθησα τη συζήτηση, τι ωραία που συμφωνούσαν ότι είμαστε οι τελευταίοι σε ανάπτυξη…! Αντ΄ αυτού, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι ενεργούν κοιτώντας μόνο ψήφους και μόνο την εκλογική τους περιφέρεια.

Η συζήτηση για το “Αθηνά” είναι σημαντική, αλλά αποπροσανατολίζει και τείνει να εγκλωβίσει το πλαίσιο της συνολικότερης διεκδίκησης του νομού στον αν η έδρα θα είναι στο Μεσολόγγι ή στην Πάτρα, ή αν το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο θα μείνει αυτόνομο. Τα σημαντικότερα όμως ζητήματα του νομού είναι άλλα! Όλα τα κόμματα, μα όλα, αν τα ρωτήσεις, θα παραδεχτούν ότι όχι μόνο η Αιτωλοακαρνανία, αλλά όλος ο δυτικός άξονας από τον Πύργο μέχρι την Κακαβιά υστερεί σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το επιχείρημα δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να το εκμεταλλευτούμε; Αυτή την εποχή σχεδιάζεται η επόμενη περίοδος του ΕΣΠΑ, δεν θα πρέπει όχι μόνο ως Αιτωλοακαρνανία αλλά και ως περιφέρεια, αφού όλοι παραδέχονται την υστέρησή μας, να διεκδικήσουμε περισσότερα; Αυτή είναι η ουσία και όχι το αν ο πρόεδρος του ΤΕΙ θα έχει το γραφείο του στην Πάτρα ή το Μεσολόγγι.

Το σχέδιο “Αθηνά” είναι δεδομένο ότι χαντακώνει την Αιτωλοακαρνανία, ας γίνει αυτό ένα ακόμη επιχείρημα για να διεκδικήσουμε περισσότερα σε άλλα σημαντικότερα θέματα. Διαφορερικά θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

Δ.Π