“Εξοικονόμηση Νερού για την ανάπτυξη” το νέο πρόγραμμα που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας

Εξοικονόμηση Νερού για την Ανάπτυξη
Η ανάλυση των ανθρωπογενών πιέσεων στους υδατικούς πόρους της Βόρειας Πελοποννήσου, χρηματοδοτείται από το έργο Water Saving for Development – WaS4D (Εξοικονόμηση Νερού για την ανάπτυξη) του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013», το οποίο υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με Eπιστημονικό Yπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Ιερόθεο Ζαχαρία.

Ως ανθρωπογενείς πιέσεις στα υδατικά συστήματα, ορίζονται το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν ή μπορούν να επηρεάσουν τα υδατικά συστήματα της περιοχής, στην οποία αναπτύσσονται. Η σημασία του πλήρους και σωστού καθορισμού των ανθρωπογενών πιέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα επιτρέψει τον προγραμματισμό της σωστής δράσης για την πρόληψη της επιδείνωσης, ή την βελτίωση ή ακόμα και τη διατήρηση της καλής κατάστασης, ενός υδατικού συστήματος. Για κάθε πίεση που αναγνωρίζεται, είναι απαραίτητη η εκτίμηση των επιπτώσεων που έχει και σε ποια υδατικά συστήματα. Με βάση τις γνωστές ή τις αναμενόμενες επιπτώσεις, μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο και ο βαθμός στον οποίο η δραστηριότητα, που καθορίζει μια πίεση, επηρεάζει την κατάσταση ενός υδατικού συστήματος, καθώς επίσης και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ή να αρθούν οι επιπτώσεις αυτές.

Ένα ακόμη παραδοτέο του προγράμματος είναι και το “Σπίτι του Νερού” (Water House) που θα εγκατασταθεί σε ακίνητο του Δήμου Πατρέων. Το εν λόγω κτίριο θα ανακαινιστεί, θα εξοπλιστεί με χρηματοδότηση του έργου WaS4D και θα λειτουργήσει με εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΔΕΠ Α.Ε. Για την οργάνωση του εκθεσιακού υλικού που θα πλαισιώσει το “Σπίτι του Νερού”, υπάρχει συνεργασία της ΑΔΕΠ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ώστε στο χώρο να αποτυπωθεί μεταξύ των άλλων, ανάγλυφα η ιστορία του νερού στην Πάτρα μέσα στους αιώνες και η διαχείριση των υδατικών πόρων στη Βόρεια Πελοπόννησο μέχρι σήμερα.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στους πολίτες–καταναλωτές και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων.