Η κοινωνία του Αγρινίου διάλεξε : Καπνός κι αντάρα !

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σ’ όλον τον κόσμο ξαστεριά,
σ’ όλον τον κόσμο ήλιος,
και στο ΖαπαντοΒράχωρο
όλο καπνός κι αντάρα.
Καπιταναίοι το ΄καψαν
Καπιταναίοι το καίνε.

Έτσι σώζει η λαϊκή μούσα την απελευθέρωση του Αγρινίου που γιορτάζουμε σήμερα στις 11 Ιουνίου. Και ευτυχώς που δεν ξέρουμε ιστορία, γιατί αν ξέραμε θα πηγαίναμε στην διάλεξη που διοργάνωσε ο δήμος Αγρινίου προχθές την Κυριακή και δεν θα αναβάλλονταν… Άσε, που άμα ξέραμε την ιστορία της πόλης μας θα έβγαινε η Ρεπούση να μας πει ότι είναι εθνικός μύθος. Και μετά θα έβγαζε ο κάθε πικραμένος ανακοίνωση κατά της Ρεπούση, για να πει ότι αυτός ξέρει την ιστορία. Χαμός! Που να μπλέξεις;;;

“Καταπληκτικό το πώς τόσοι Έλληνες θεωρούν ότι είναι ειδικοί στα Ιστορικά Θέματα του Έθνους (επειδή τα διδάχτηκαν στο δημοτικό) και όταν ακούν αντίθετη άποψη, αντί να ψάξουν τις πηγές και να μάθουν κάτι παραπάνω, λύνουν το ζωνάρι για καβγά…” έγραψε μια φίλη μου στο facebook. Και έχει δίκιο! Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι κυρίως αυτό. Το πρόβλημα είναι η γενικότερη αφασία. Θέλει τώρα η φίλη μου να ψάξει ο άλλος για πηγές… Εδώ όλοι σου λένε ότι δεν τους αρέσει το σύνταγμα κι όμως δεν το ‘χει διαβάσει κανείς! Γιατί, άμα το διάβαζαν, θα το άλλαζαν επί τόπου!

Τέλος πάντων, η κοινωνία του Αγρινίου διάλεξε! Ο νόμος δίνει το δικαιώμα σε κάθε πόλη να επιλέξει την τοπική της αργία. Και εμείς διαλέξαμε τον Άγιο Χριστόφορο. Γι’ αυτό σήμερα άμα ρωτήσεις 10 στην πλατεία “τι γιορτάζουμε σήμερα;” οι 8 θα σου πουν “δεν ξέρω”, αν δεν σου φέρουν το μικρόφωνο στο κεφάλι! Και διαλέξαμε τον Άγιο Χριστόφορο, γιατί τα τακίμιασε ο οργανωσιακός(1) χριστιανισμός του Αγρινίου με το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Χριστιανοφασίστες στο Βραχώρι, που λέει και ο Υφαντής(2), ο ποιητής μας, ο αγρινιώτης, που ούτε και αυτόν το ξέρουμε. Χριστιανοί και φασίστες. Κι όταν λέμε φασίστες στο Αγρίνιο, εννοούμε πασόκοι! Χριστιανοί και πασόκοι… Καπνός κι αντάρα!

Λίγο πριν είπα ότι το πρόβλημα είναι η γενικότερη αφασία. Μα, δεν είσαι σε αφασία όταν πιστεύεις ότι έχουμε δημοκρατία, αλλά το ίδιο “σύστημα” κυβερνά την πόλη 40 χρόνια;

(1)Τονίζω το “οργανωσιακός” που τόσο κακό κάνει και στην ίδια τη θρησκεία και τη κοινωνία, γιατί ο χριστιανισμός των χριστιανών έξω από τις οργανώσεις, δεν ασχολείται με το κράτος, ούτε κάνει δημόσιες σχέσεις με τον εκάστοτε δήμαρχο.
(2)Τον Υφαντή δεν το ξέρουμε, γιατί τον θέλαμε κυρίως αγρινιώτη και δευτερευόντως ποιητή, στα μέτρα μας, να κάθεται πρώτη σειρά στις εκδηλώσεις του δήμου στο Παπαστράτειο… Μα είναι ποιητής και είναι παγκόσμιος! Όχι κομψευόμενος σαν τους “ποιητές” του Αγρινίου.