Ποιοι θέλουν να χαλάσει το deal του ΟΠΑΠ;

Το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί διακαώς, για να μη χρεωθεί μια νέα αποτυχία, μέχρι την επόμενη Παρασκευή να έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη δωδεκαετή παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων με τον πλειοδότη, αφού η σχετική σύμβαση πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Μιλώντας μάλιστα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της ΟΠΑΠ Α.Ε. προϋποθέτει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα κρατικά λαχεία».
Και αναρωτιόμαστε πώς συνδέονται οι δύο αυτές περιπτώσεις; Γιατί δεν αφήνουνε τον νέο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ να ολοκληρώσει την αποκρατικοποίηση των Λαχείων, όταν μάλιστα τον αφορά άμεσα και ουσιαστικά, αφού μετά τις σχετικές εγκρίσεις αυτός θα είναι για τα επόμενα 12 χρόνια ο μέτοχος πλειοψηφίας των Λαχείων;

Ο εγκλωβισμός του νέου ιδιοκτήτη
Μήπως ο απώτερος στόχος κάποιων είναι τορπιλιστεί αυτή καθαυτή η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ; Μάλλον, διότι εάν «διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις», η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των Λαχείων περιλαμβάνει όχι μόνο την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία είναι το εύκολο κομμάτι της διαδικασίας, αλλά και τις υπογραφές για τις συμβάσεις προμήθειας που θα πρέπει να υπογράψουν οι Intralot και SG με την εταιρεία των Λαχείων. Εκεί είναι η ουσία· στην πραγματικότητα ο νέος ιδιοκτήτης θα βρεθεί, χωρίς να έχει διαπραγματευτεί ο ίδιος (αλλά κατά πάσα πιθανότητα ένα απερχόμενο Δ.Σ.), εγκλωβισμένος σε έργο το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα του αφήνει κέρδος!

Αγοράζουν… γουρούνι στο σακί
Είναι αυτή επιχειρηματική πρακτική που ακολουθείται σε κάποιο μέρος του κόσμου; Ήταν όλα αυτά γνωστά στους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ; Όχι βέβαια! Άρα πώς ζητάμε από κάποιους που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν 650 εκατ. ευρώ στη χώρα να… κλείσουν τα μάτια και, τουλάχιστον στην περίπτωση των λαχείων, να… πάρουν γουρούνι στο σακί;

Κοινοπραξία: Να μην κλείσουν οι συμφωνίες
Και η ανάδοχος κοινοπραξία, εκτιμά ότι η διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. έστω και την ύστατη ώρα, πριν από την παράδοση της σκυτάλης στον νέο ιδιοκτήτη του οργανισμού, θα πρέπει να κάνει το αυτονόητο. Να μην προχωρήσει:
1. Στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων.
2. Στην υπογραφή των συμφωνιών της νέας κοινής εταιρείας για τα λαχεία, με τους βασικούς προμηθευτές της, που είναι οι δύο μέτοχοι μειοψηφίας, Intralot και SG.
Και στην ουσία να μη βάλει σε κίνδυνο και το ίδιο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αφού σε περίπτωση αποτυχίας της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα έχει πραγματοποιήσει μια αποκρατικοποίηση (αυτή των Λαχείων) που μόνο αποκρατικοποίηση δεν θα είναι, αφού «τα χρήματα από τη μία τσέπη πηγαίνουν στην άλλη», από το «ημι-κρατικό» ταμείο του ΟΠΑΠ στην τσέπη του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του κράτους.

Ο μεγάλος κίνδυνος να αποτύχει ο στόχος των εσόδων
Ο φετινός στόχος των εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί, και αυτό ήδη φέρνει ξανά τριβές στις σχέσεις κυβέρνησης και τρόικας, όπως προκύπτει μετά την τελευταία τους συνάντηση τη Δευτέρα 17 Ιουνίου. Σε περίπτωση, λοιπόν, μη ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., και με πραγματοποιημένο ήδη το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, τα φετινά έσοδα θα περιοριστούν στα 190 εκατ. ευρώ των Λαχείων, τα οποία θα είναι στην ουσία (στο μεγαλύτερό τους μέρος) χρήματα του Δημοσίου, και στα περίπου 400 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΦΑ.

www.axiaplus.gr