Κάποιες σκέψεις

Τέλειωσε λοιπόν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο ενιαίος φορέας πλέον είναι σχεδόν γεγονός. Και λέω σχεδόν γιατί η αυτοδιάλυση των συνιστωσών πήρε παράταση πέραν των 3 μηνών.

Ο Τσίπρας φάνηκε αποφασισμένος να τηρήσει την γραμμή του αλλά παράλληλα παρουσιάστηκε και ενωτικός όσον αφορά τις διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν στο συνέδριο. Το ποσοστό του 74% του δίνει δύναμη αφού εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δημιουργεί και κάποιους τριγμούς.

Καταρχήν δεν ήταν ο μόνος υποψήφιος, όπως θα ήθελαν από τα Κεντρικά της Κουμουνδούρου, γιατι υποψήφια ήταν επίσης η κ.  Σίσσυ Βωβού πήρε 157 ψήφους  (4,69%) και ο Πάνος Ηλιόπουλος 22 ψήφους (0,66%). Επίσης στην ψηφοφορία βρέθηκαν 688 λευκά ψηφοδέλτια (που τα πηγαδάκι λένε ότι ήταν της Αριστερής Πλατφόρμας) και 68 άκυρα (αρκετά μεγάλο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι ψήφιζαν γύρω στα 3500 άτομα).

Το 2ον είναι οι ανοιχτές συγκρούσεις που είχε ο Τσίπρας και με τον Γλέζο και με την αριστερή πλατφόρμα (Π. Λαφαζάνης, Αντ. Νταβανέλλος, Ι. Θεωνάς, Π. Κοσμάς, Γ. Σαπουνάς). Το μπαράζ αντιπαραθέσεων στο κλείσιμο του συνεδρίου που ενώ ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες για να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες, ωστόσο η τοποθέτησή του προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μανώλη Γλέζου και μετά του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Γιάννη Θεωνά και του Αντώνη Νταβανέλλου· και μετά ξανά του Αλέξη Τσίπρα και ξανά του Μανώλη Γλέζου και ξανά του Παναγιώτη Λαφαζάνη…

Η καθαρή νίκη του Α Τσίπρα έδωσε μια ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου αλλά υπάρχει κι ένας πλέον εσωκομματικός πόλος αντιπαράθεσης που ακούει στο όνομα Αριστερή Πλατφόρμα και συγκέντρωσε ποσοστό 30%.

Άρα μια μεγάλη μάχη ξεκινά για τον Αλέξη Τσίπρα τόσο έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το εσωτερικό του κόμματος. Πάντως την ώρα που η κοινωνία διαλύεται δεν είναι καθόλου ωραίο να βλέπεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο συνέδριό του να τσακώνονται τα μέλη για τον ρεφορμισμό, την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, τις λίστες κλπ.  Μια εικόνα που μόνο κακό μπορεί να κάνει αφού αυτή η ανομοιογένεια ναι μεν είναι ελκυστική, αλλά από την άλλη δημιουργεί μια αίσθηση έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολυτάραχη Ελληνική κοινωνία όσον αφορά το κόμμα της Κουμουνδούρου και την αυριανή διεκδίκηση της διακυβέρνησης από αυτό…

Γ.Κ.