Προβληματισμός για το τι θα φέρει η αξιολόγηση στην Υγεία της Αιτωλοακαρνανίας

Ξεκίνησε από τις 5/8/2013 και θα ολοκληρωθεί στις 29/11/2013 η αξιολόγηση του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας, όπως ονομάζονται πια στη διοικητική τους μορφή τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Ανάλογη διαδικασία έχει ξεκινήσει για τα νοσοκομεία όλης της χώρας και μάλιστα αρκετοί από τους φορείς της Υγείας κάνουν λόγο για “αξιολόγηση” – προκάλυμμα καπνού προκειμένου να καταργηθούν νοσοκομεία, κλινικές και υπηρεσίες.

Από την πλευρά της Υγειονομικής Περιφέρειας πάντως επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση θα φέρει λύσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτος, με στόχο τον περιορισμό των δαπανών, ο χάρτης με τα νοσηλευτικά Ιδρύματα της περιοχής, ενώ επισημαίνεται δεν υπάρχει πρόθεση για κλείσιμο Νοσοκομείων, αλλά για ορθολογικό καταμερισμό κλινικών που σήμερα είτε υπολειτουργούν, είτε δεν προσφέρουν υπηρεσίες.

Νοσοκομείο ΜεσολογγίουΩστόσο η διαδικασία αυτή βρίσκει τις δομές υγείας της Αιτωλοακαρνανία σε μια αρκετά περίπλοκη περίοδο. Μπορεί η λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου νοσοκομείου Αγρινίου να ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα προς το καλύτερο, όμως η αξιολόγηση βρίσκει το νέο νοσοκομείο σε μια περίοδο που μόλις έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του και ακόμη δεν έχουν απορροφηθεί όλοι οι κραδασμοί από τη μεγάλη αλλαγή. Ενδεικτικό παράδειγμα η εκκρεμότητα με τη ΜΕΘ που ακόμη δεν λειτουργεί. Τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όμως είναι γνωστά με αρκετές κλινικές να υπολειτουργούν, ενώ ανάλογα προβλήματα έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές από το χώρο της υγείας στην περιοχή, ο φόβος τους είναι ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου Μεσολογγίου, κάτι που αρκετές φορές έως τώρα έχει διακινηθεί από δημοσιεύματα και όχι μόνο ως πιθανό σενάριο. Θεωρούν ωστόσο βέβαιο πως τα 50 νοσοκομεία που βρίσκονται σε καθεστώς διασύνδεσης με άλλα, όπως έχει συμβεί με το νοσοκομείο Μεσολογγίου, και έχουν χάσει τη νομική τους υπόσταση είναι στο στόχαστρο των καταργήσεων. Το αν συμβεί κάτι τέτοιο με το νοσοκομείο Μεσολογγίου αυτό είναι κάτι που κανείς ακόμη δεν μπορεί να το γνωρίζει. Πάντως από τους γνωρίζοντες τα θέματα της υγείας στο νομό, προκύπτει πως ένα ενδεχόμενο κλείσιμο ή και συρρίκνωση του νοσοκομείου στο Μεσολόγγι θα “διαλύσει” το νοσοκομείο στο Αγρίνιο, που σε καμία περίπτωση δεν έχει σχεδιαστεί για να σηκώσει όλο το υγειονομικό βάρος της Αιτωλοακαρνανίας.