Και η “Εφημερίδα των Συντακτών” για την ανάπλαση

«Ριζική» ανάπλαση στο πάρκο Αγρινίου, είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της “Εφημερίδα των Συντακτών” για την ανάπλαση που επιχειρεί η δημοτική αρχή και τις αντιδράσεις που καταγράφονται. Το ρεπορτάζ που υπογράφει η Άντας Ψαρρά εκτός από την καταγραφή των στοιχείων της υπόθεσης παίρνει ξεκάθαρα θέση απέναντι στην ανάπλαση συγκρίνοντας τη δημοτική αρχή Αγρινίου με το παράδειγμα του… αλησμόνητου τέως δημάρχου Αθηναίων με τις αυθαίρετες κοπές δέντρων σε πάρκα.

Αναλυτικά από το efsyn.gr:
Στη θέση των κομμένων και ξεριζωμένων κορμών προβλέπεται γκαζόν, τσιμέντο, χαλίκια και ό,τι άλλο προκύψει… Το παράδειγμα του… αλησμόνητου τέως δημάρχου Αθηναίων με τις αυθαίρετες κοπές δέντρων σε πάρκα ακολουθούν και άλλες δημοτικές αρχές των νομών της Ελλάδας, πάντα φυσικά με πρόσχημα της ανάπτυξη και την ανάπλαση.

Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης σε αναπλάσεις διασφαλίζονται χωρίς τις απαιτούμενες αλλού προϋποθέσεις, ακόμα και χωρίς τους επιβεβλημένους ανοιχτούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα είτε τα έργα να σταματούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είτε να καταδικάζεται η Ελλάδα για παρατυπίες.

Αυτές οι διαχρονικές πρακτικές όμως, εκτός από κερδοφόρες για ορισμένους, είναι πάνω απ’ όλα ζημιογόνες για το περιβάλλον και για τους πολίτες. Τέτοιου είδους «σκυτάλη» πήρε πρόσφατα ο Δήμος Αγρινίου ξεκινώντας, με την παρουσία (πάντα) των ΜΑΤ, τις εκριζώσεις δέντρων και θάμνων για την υλοποίηση μιας αμφιλεγόμενης και περιβαλλοντικά ύποπτης μελέτης ανάπλασης του «Παπαστράτειου» πάρκου.

Περισσότερα στο ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.