“Όχι” του δήμου Ξηρομέρου στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά στον αγώνα οι πολίτες… [HDvideo]

Κριτική για τις αποφάσεις που δεν υλοποίηθηκαν – Αναφορά στο “γραφείο ευρέσεως εργασίας” μέσω των ιχθυοκαλλιεργειών
Ομόφωνα “όχι” είπε το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών που αποφάσισε να συμμετέχει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πανελλαδική κίνηση φορέων και δήμων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νέου χωροταξικού. Ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο απέφυγε να “μπει μπροστά” σχηματίζοντας μια επιτροπή αγώνα, αλλά αποφάσισε να καλέσει τους φορείς της περιοχής σε επαγρύπνιση… Πλέον καλούνται οι πολίτες να “μπούν μπροστά” στον αγώνα και να συμπαρασύρουν και τις αρχές.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα της συνεδρίασης

 δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των επιστολών προς το Σώμα των αντιδημάρχων Καλάμου Φώτη Σώλου και Καστού Πέτρου Γιαννούτσου που καλούν το δήμο Ξηρομέρου να συστρατευτεί μαζί τους ενάντια στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργείων και την μετατροπή της θάλασσας που αποτελεί κοινό πεδίο για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε “χαβούζα”, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η αντιδήμαρχος Ντίνα Σαμαρά στην εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής θύμησε την απόφαση που είχε παρθεί το 2011 κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών τόνισε ότι θέση του δήμου είναι “καμία ιχθυοκαλλιέργεια στον άξονα Αστακός – Μύτικας”. Πρότεινε τέλος εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ μέσω του πανελλαδικού φορέα, ο δήμος Ξηρομέρου να καταθέσει και κατά μόνας προσφυγή στο ΣτΕ.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γ. Λύτρας τόνισε με νόημα πως “αν φρεσκάρουμε το παλίοτερο ψήφισμα θα είμαστε ευτυχισμένοι”… και πρόσθεσε πως ο δήμος πρέπει να “μπει μπροστά” στον αγώνα. Τόνισε ότι το καθεστώς των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ημιπαράνομο και πως οι άδειές τους είναι “κάλπικες” και προέκυψαν μετά από συναλλαγή. Παράλληλα επιτέθηκε στη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε η συνδρομή του δήμου για νομική προσφυγή του πανελλαδικού φορέα. Σημείωσε τέλος πως οι τοπικοί αξιωματούχοι έδιναν άδειες “βυζαίνοντας” θέσεις εργασίας από τις ιχθυοκαλλιέργειες ώστε να εξασφαλίζουν την εκλογική τους πελατεία. Ο Γ. Βότσης για λογαριασμό της ελάσσονος αντιπολίτευσης είπε ότι περισσεύει η υποκρισία αφού ο δήμος δεν υλοποίησε την προηγούμενη απόφασή του. Επέρριψε ευθύνες στις παλιότερες δημοτικές αρχές και πρόσθεσε ότι αιτία του προβλήματος είναι κεντρική πολιτική που εφαρμόζεται στο θέμα. Τέλος πρότεινε να υπάρξει δυναμικός αγώνας σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής.

 δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου Ο Σπ. Λυμπεράτος θύμησε παλιότερη απόφαση του δήμου Αστακού για μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιχθυοκκαλλιεργειών και επιτέθηκε στο Γ. Λύτρα λέγοντας ότι δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το γεγονός ότι δεν προχώρησε το ιχθυοκαλλιεργητικό κέντρο, “γιατί αυτοί που αποφάσιζαν τότε ήταν πολύ κοντά σε εσάς”… Ο Β. Μουρκούσης θύμησε ότι όταν δίνονταν γνωμοδότηση για επέκταση συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιέργειας στο Μύτικα δεν υπήρχαν αντιδράσεις… θέλοντας έτσι να δείξει τα αντανακλαστικά όλων. “Όταν οι πολίτες είναι χειμερία νάρκη δεν γίνεται τίποτα” είπε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αγώνας. Από την πλευρά του ο κ. Καϋμενάκης θύμισε το ιστορικό της ΚΥΑ που πρόκυψε από μεθοδεύσεις του τότε υπουργού Γερουλάνου “όταν συνεδρίασαν 15επιτροπές σε μια μέρα” και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει συμπαράσταση από τους βουλευτές και την περιφέρεια. Ωστόσο έκανε λόγο για ισορροπία ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και τουριστική ανάπτυξη, αλλά ο νόμος όπως είπε “τα προβλέπει όλα εδώ”. Ο Τ. Κατσιπάνος επιτέθηκε στον Ερ. Γαλούνη λέγοντας “ο Γαλούνης και ο Μπελλέ (ΝΗΡΕΑΣ) έχουν κανονίσει τις θέσεις εργασίας” και τόνισε ότι οι ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να φύγουν. Ακόμη τόνισε ότι οι παλιότερες απόφασεις δεν υλοποιήθηκαν.

Στην συνεδρίαση μίλησαν ακόμη ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Καλάμου και Καστού Θ. Καρφάκης που εξήγησε τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργείων στο περιβάλλον και ο Ηλίας Γεωργαλής από την Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου που ζήτησε την μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και να υπάρξει επιτροπή που να ελέγξει τη νομιμότητα των ήδη υπάρχουσων ιχθυοκαλλιεργειών. Τέλος η αντιδήμαρχος Ντίνα Σαμαρά απάντησε όσον αφορά τη νομική προσφυγή πως ο δήμος θα πληρώσει τη συνδρομή του και πως το ποσό έχει δεσμευσεί, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση γιατί υπήρξε θέμα με τον αριθμό των τιμολογιών. Ακόμη τόνισε ότι 12χρόνια επί Πυθαγόρα Σαμαρά καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια δεν εγκαταστάθηκε.

Παρ’ όλο που όλοι δέχθηκαν να υπάρξει αγώνας για το θέμα, εν τέλει ο δήμος με την απόφασή του πέταξε το “μπαλάκι” στους πολίτες…

Δ.Π