Πνευματική σιωπή

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Στη φωτογραφία βλέπετε την Κική Δημουλά να βραβεύεται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο σε εκδήλωση που έγινε προ ημερών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η Κική Δημουλά από το 1949 έως το 1974 εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα Ελλάδος. Την Τράπεζα της Ελλάδος που δεν είναι κρατική και δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς κατέχουν της μετοχές της και λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Ίσως έτσι εξηγείται που το σύστημα επέλεξε μετά το 1974 να κάνει την Κική Δημουλά την πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα λογοτέχνη στην Ελλάδα.

Πριν σχεδόν δυο χρόνια ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αρνήθηκε να παραλάβει κρατικό βραβείο και τότε είχε ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση… Παρ΄ όλα αυτά είχε δηλώσει «είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου…» και πρόσθεσε σε μια συνέντευξή του ότι «κάποιοι θα έδιναν ακόμα και κώλο για να πάρουν ένα βραβείο». Το θέμα είναι ότι ποτέ κανείς από αυτούς που θεωρούνται “πνευματικοί άνθρωποι” δεν κατακεραύνωσε το σύστημα που πίνει το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας και κυβερνά τη χώρα. Ποτέ κανείς δεν τόλμησε να κριτική στην ελληνική πολιτική και οικονομική ολιγαρχία. Ούτε ο Χριστιανόπουλος το έκανε, όσοι ξέρουν τι εστί Χριστιανόπουλος καταλαβαίνουν ότι ο άνθρωπος που αυτοαποκαλείται “στριμμένος”… δεν έχει καμία διάθεση να πολιτικολογήσει.

Το θέμα είναι ότι οι “πνευματικοί άνθρωποι” που πολιτικολογούν και απασχολούν τη δημόσια σφαίρα με τις βραβεύσεις τους και τις συνεντεύξεις τους δεν έχουν κράξει ούτε μια φορά την ντόπια ολιγαρχία. Την ολιγχαρχία με τα ονοματεπώνυμά της και όχι γενικά και αόριστα τον καπιταλισμό. Έχει βουϊξει ο ξένος Τύπος τα τελευταία τρία χρόνια για την άθλια ελληνική ολιγαρχία και δεν μιλάει κανείς τους. Και έχεις τη Δημουλά να παίρνει βραβείο από τον Προβόπουλο την ώρα που οι New York Times ασχολούνται όλο και πιο συχνά (σε αντίθεση με τα εγχώρια ΜΜΕ) με τη δικαστική έρευνα που διενεργείται εις βάρος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τον σκάνδαλο της Proton Βank.

O λόγος της σιωπής τους είναι ότι είναι στο payroll της εκάστοτε εξουσίας και στη διανομή των κρατικών θέσεων. Αυτό συνέβαινε πάντα… Ο Λεωνίδας Χρηστάκης μας είχε δείξει σε δύσκολους καιρούς το πρώτο payroll. Το payroll του ιδρύματος Ford. Tαχτσής, Σαχτούρης, Ελύτης, Γιανναράς, Αγγελάκη – Ρουκ, Ράμφος όλοι ήτανε μέσα… Κάποια στιγμή θα σκάσει και το πρώτο payroll της νέας εποχής. Το payroll είναι ο κώλος που λέει ο Χριστιανόπουλος ότι πολλοί θα έδιναν…