Πτώση μετεώρων στο Ιόνιο

Τη «νύχτα μέρα» έκανε φωτεινό αντικείμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό και -σύμφωνα με μαρτυρίες- αποτελεί τμήμα μετεωρίτη, προκαλώντας μικρή αναστάτωση το βράδυ της Τετάρτης. Το έντονο φαινόμενο έγινε αντιληπτό από κατοίκους διαφόρων περιοχών ανά την επικράτεια, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, η Πάτρα, η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά.Το φαινόμενο ωστόσο έγινε περισσότερο αντιληπτό στην ευρύτερη περιοχή της Λειβαθούς και του Ελειού από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Σύμφωνα με το zougla.gr που επικοινώνησε με τον φυσικό και αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο, διευθυντή του Πλανηταρίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πως πιθανότατα πρόκειται για πτώση μετέωρων (μάζες σκόνης). «Πρόκειται για ένα τμήμα αστεροειδούς ή κομήτη (θραύσμα) το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και επηρεαζόμενο από τη βαρυτική έλξη του ήλιου και των άλλων πλανητών διασταυρώθηκε με την τροχιά της γης. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε σε απόσταση 70 έως 100 χιλιομέτρων» δήλωσε στο zougla.gr το μέλος του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αντρέας Βοσινάκης.

Πιθανότατα πρόκειται για την ουρά του κομήτη ISON, του επίδοξου «κομήτη του αιώνα», που τις προηγούμενες μέρες πέρασε κοντά στο Ήλιο. Σύμφωνα με το in.gr τη Δευτέρα, οι αστρονόμοι κατέγραψαν μια απότομη λάμψη στον κομήτη, την οποία θεώρησαν ως ένδειξη ότι είχε διαλυθεί καθώς επιταχυνόταν απότομα προς τον Ήλιο. Την επόμενη μέρα, όμως, ο ISON επανεμφανίστηκε στα τηλεσκόπια. Στο καλύτερο σενάριο, ο κομήτης θα μείνει αλώβητος από το καυτό ραντεβού της Πέμπτης, οπότε η ουρά του θα πάρει γιγάντιες διαστάσεις και θα είναι καθαρά ορατή με γυμνό μάτι. Κάθε πρωί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από το ξημέρωμα, ο κομήτης θα εμφανίζεται χαμηλά στον ανατολικό ουρανό.