Είναι ή δεν είναι πεπραγμένα τα 162 εκατομμύρια ;

Τον απολογισμός πεπραγμένων για το έτος 2013 ήταν τοπ θέμα της ειδικής συνεδρίασης στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, αλλά ένεκα που βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις εκολογές η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλη τη δημοτική θητεία. Το κύριο σημείο αντιπαράθεσης των παρατάξεων ήταν αν και κατά πόσο έργα ΕΣΠΑ (162 εκ. ευρώ) έχουν γίνει ή θα… γίνουν, δηλαδή αν και κατά πόσο μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι ενός απολογισμού πεπραγμένων ή όχι.

δημοτικό συμβούλιο ΑγρινίουΗ συζήτηση ξεκίνησε με τη πρωτολογία του δημάρχου Αγρινίου Π. Μοσχολιού που αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της δημοτικής αρχής, η ομογενοποιήση του δήμου μετά τον “Καλλικράτη”, η διατήρηση και ενίσχυση παρά την κρίση του κοινωνικού έργου του δήμου, η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Παρά τους μειωμένους πόρους προς την αυτοδιοίκηση ο δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τον Π. Μοσχολιό, κατάφερε να κάνει αποπληρωμή των δανείων κατά 19% και να πληρώσει 1,6 εκατ. απαιτήσεις τρίτων μέσα από δικαστικές αποφάσεις, βέβαια όπως παραδέχθηκε στην συνέχεια ο δήμος εισπράττει κάθε χρόνο 2 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους… Ακόμη έκανε λόγο για μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και αναφέρθηκε αναλυτικά στις κοινωνικές δράσεις του δήμου, όπως οι κοινωνικές δομές και η επιδότηση της αστικής συγκοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στην μετρημένη πολιτική του δήμου όσον αφορά το προσωπικό και τόνισε πως δεν έκανε κανένα διορισμό, παρά μόνο φρόντισε για όσους εργάζονταν στο δήμο με επισφαλής σχέσεις εργασίας και απόδειξη για τον ίδιο ήταν ότι στην τελευταία αξιολόγηση του ΥΠΕΣ το προσωπικό του δήμου ήταν ελαφρώς ελλειμματικό. Διεξοδική ήταν η αναφορά του Π. Μοσχολιού στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου που υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο καθώς ο δήμος έχει εντάξει σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Leader, EΠΠΕΡΑΑ) έργα 162,5 εκατ. ευρώ! Ανάμεσα σε αυτά σημαντικά έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση και την σχολική στέγη. Τέλος χαρακτήρισε επιθετικό τον απολογισμό τηρουμένων των αναλογιών και με βάση την προοδευτική αντίληψη της δημοτικής αρχής για την αυτοδιοίκηση και τόνισε πως πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα έως το 2015, οπότε και τελειώνει το ΕΣΠΑ.

δημοτικό συμβούλιο ΑγρινίουΑπό την μεριά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Καζαντζής δεν συμμερίστηκε τις απόψεις του δημάρχου και τόνισε πως στον απολογισμό πεπραγμένα, δεν άκουσε για πεπραγμένα αλλά για πράγματα που θα γίνουν. Τόνισε ότι η πόλη βιώνει την απραξία και υπογράμμισε πως τα έργα των 162 εκατ. δεν έγιναν αλλά θα γίνουν. Ακόμη ο Ν. Καζαντζής ανέφερε πως δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως απολογισμός της δημοτικής αρχής σχολεία που έκανε η περιφέρεια, όπως επίσης σχολίασε ότι δεν είναι έργο να επιδοτούμε το Αστικό ΚΤΕΛ για δρομολόγια που δεν εκτελούνται σωστά. Ακόμη αρκετά επικριτικός ήταν για μια σειρά από θέματα όπως η ανάπλαση του πάρκου, η ανακατασκευή της Λαχαναγοράς, η αύξηση στο νερό από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου και η καθυστέρηση κατά τον ίδιο στην αντικατάσταση της δημοτικής αστυνομίας. Εξίσου επικριτικός ήταν και για το έργο της περιμετρικής της Μακρυνείας λέγοντας ότι “ένας δρόμος 7 μέτρων δεν είναι έργο, αλλά ημίμετρο”, ενώ αντίστοιχα για το κλειστό στην αερογέφυρα είπε ότι δεν μπορεί να λέγεται ότι είναι το μόνο έργο που εκτελείται γιατί “αν πάει κανείς εκεί αύριο δεν θα βρει συνεργείο”. Τέλος έθεσε και το ζήτημα της συνέχειας της δημοτικής αρχής φέρνοντας ως παράδειγμα ότι “δεν είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να σχεδιάζει ένα δημαρχείο, μετά να έρχεται ένας άλλος δήμαρχος να σχεδιάζει ένα άλλο δημαρχείο και μετά από 20 χρόνια η πόλη να μην έχει δημαρχείο”.

Στη συνέχεια από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Β. Νικάκης έκανε λόγο για ωραιοποιημένη κατάσταση από την πλευρά της δημοτικής αρχής και τόνισε πως η παράταξή του δικαιώνεται για τη θέση της ότι ο Καλλικράτης θα λειτουργούσε σαν το μακρύ χέρι της εξουσίας κόβοντας χρηματοδοτήσεις και παραδίδοντας κομμάτια της αυτοδιοίκησης στα ιδιωτικά συμφέροντα. Υπογράμμισε επίσης πως η πραγματικότητα για τις βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων είναι άλλη και πως γι’ αυτό ο δήμος φέρει. “Ο κόσμος ξέρει ότι ούτε μεγάλα έργα υποδομών έγιναν και πως η καθημερινότητά του υποβαθμίστηκε” είπε χαρακτηριστικά και το ΕΣΠΑ δεν δίνει λύση στα προβλήματα του λαού αλλά των επιχειρηματιών. “Ο δήμος αποδέχθηκε τη μνημονιακή πολιτική για πάγωμα προσλήψεων και καλύπτει τις ανάγκες του με τα 5μηνα που ανακυκλώνουν την ανεργία” πρόσθεσε ακόμη, ενώ ο Β. Νικάκης στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός με τις κοινωνικές δομές του δήμου. “Εσείς που είστε υπεύθυνοι για την κατάντια του λαού, έρχεστε με κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία για να κάνετε τους φιλάνθρωπους; Αυτό είναι που έλειπε από το Αγρίνιο;” αναρωτήθηκε με νόημα. Και κατέληξε λέγοντας πως δεν μπόρεί να είμαστε υπερήφανοι ούτε για το οδικό δίκτυο, ούτε για την καθαριότητα, ενώ είχε έντονο διάλογο με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Γ. Ζαμπάρα σχετικά με την αύξηση στη τιμή του νερού και την ενσωμάτωση του 80%.

Στη δευτερολογία του ο Π. Μοσχολιός και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως δεν μπορεί να λέγονται κάθε χρόνο τα ίδια “γιατί πάντα κάτι γίνεται”. Τόνισε ακόμη ότι δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, γιατί η πόλη αλλάζει και αλλάζει χάρτις τους δημάρχους της και όχι χάρη στην κεντρική εξουσία. Ανέφερε ακόμη ότι τα έργα είναι υπαρκτά και λύνουν προβλήματα και ήδη έχουν προσφέρει 34,5 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Υπεραμύνθηκε ακόμη της πολιτικής του έναντι της κριτικής της Λαϊκής Συσπείρωσης, λέγοντας ότι ο δήμος δεν εφάρμοσε μηνμονιακή πολιτική και πως δεν θα απολογηθεί ο κάθε δημοτικός σύμβουλος για το τι ψήφισε στις δημοτικές εκλογές.

ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης