Στα 20 δισ προσδιορίζει το ΔΝΤ τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Στα 20 δισ ευρώ προσδιορίζουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών της χώρας μας η τρόικα, γράφουν σήμερα οι Financial Times επικαλούμενοι πληροφορίες. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει είναι το τριπλάσιο απ’ ότι υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση γεγονός που προκαλεί νέο πεδίο έντασης μεταξύ των δύο πλευρών την ώρα που έχει επιστρέψει στην Αθήνα το ελεγκτικό κλιμάκιο.

IMF Greece Financial CrisisΠηγές της ΤτΕ επιμένουν στην άποψή τους ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 6 δισ. και δεν πρόκειται να αλλάξουν τις δικές τους εκτιμήσεις.Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα δημοσιεύματα αυτά αποδίδονται σε πιέσεις του ΔΝΤ που εξυπηρετεί τους γενικότερους στόχους που έχει για αλλαγή στάσης όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα. Σχετικές πληροφορίες είχε μεταφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα και το Newmoney.gr.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους της τρόικα, η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη που το ΔΝΤ έχει απειλήσει πως στην περίπτωση που η Αθήνα ανακοινώσει πως το κενό είναι μόνο 6 δισ ευρώ (όπως το υπολογίζει η ΤτΕ) τότε θα δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα, που φθάνουν κοντά στα 20 δισ ευρώ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν περίπου ίδιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ και πιέζουν την Ελλάδα να κοιτάξει ενδελεχώς τα στοιχεία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα η διαφωνία αυτή, πάνω στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θέτει σε κίνδυνο μία ενδεχόμενη εκρηκτική νέα διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ εκτιμά ότι θα έχει και συνέπειες πάνω στην ανάγκη να Αθήνας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας όταν το τρέχον τελειώσει αργότερα φέτος.

Και αυτό καθώς η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τα 10 δισ ευρώ απ’ τα διαθέσιμα κεφάλαια στο ΤΧΣ για να καλύψει άλλες τρύπες ώστε να αποφύγει νέα χρηματοδοτική διάσωση. Ωστόσο εάν η Αθήνα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, τότε θα χρειαστεί να καλύψει τα κενά με νέα δάνεια, στο πλαίσιο μίας τρίτης διάσωσης. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό φθάνει τα 15 δισ ευρώ.

Έλληνας τραπεζίτης που κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα σημειώνει στην εφημερίδα πως η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης βασίζεται πάνω στο σενάριο επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία του χρόνου. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της τρόικα πιστεύουν ότι το σενάριο είναι υπερβολικά αισιόδοξο, με δεδομένη τη δυναμική αύξησης των κόκκινων δανείων.

Πηγή: newmoney.gr