Το Αγρίνιο “κλέβει” τρεις έδρες από την περιφέρειά του

ΑγρίνιοΤο νέο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Μαίου θα έχει μια μικρή αλλαγή…

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στα νέα δεδομένα της απογραφής του 2011 της ΕΣΤΑΤ για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Σύμφωνα με αυτή η Δημοτική Ενότητα Αγρινίου (δηλαδή ο καποδιστριακός δήμος Αγρινίου) έχει πλέον 59.329 κατοίκους από 54.253 το 2001, σε αντίθεση με τις άλλες δημοτικές ενότητες, όπου ο πληθυσμός τους μειώθηκε… Έτσι στο νέο δημοτικό συμβούλιο το Αγρίνιο θα εκπροσωπείται από τρεις δημοτικούς συμβούλους επιπλέον. Οι σύμβουλοι αυτοί θα προκύψουν από τις Δημοτικές Ενότητες Αρακύνθου, Μακρυνείας και Νεάπολης, οι οποίοι θα χάσουν από μια έδρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Οι μειώσεις του πληθυσμού σε αυτές τις δημοτικές κοινότητες είναι χαρακτηριστικές. Στην Δ.Ε. Αρακύνθου ο πληθυσμός έφτασε τις 4.977 από 6.397 το 2001, ενώ στη Δ.Ε. Μακρυνείας τις 3.681 από 5.241 το 2001. Μικρότερη ήταν η μείωση του πληθυσμού στην Δ.Ε. Νεάπολης που απογράφηκαν 4.853 μόνιμοι κάτοικοι από 5.052 το 2001, ωστόσο ήταν αρκετή για να χάσει η Νεάπολη την έδρα στην κατανομή των υπολοίπων από τις αδιάθετες έδρες.

Πάντως ανεξάρτητα από τις αλλαγές στις έδρες του δημοτικού συμβουλίου η μείωση του πληθυσμού στην περιφέρεια του δήμου θα πρέπει να προβληματίζει, γιατί ακόμη και αν δεν έχασαν άλλες δημοτικές ενότητες έδρα στο δημοτικό συμβούλιο (λόγω του εκλογικού μέτρου της κατανομής των εδρών) η μείωση του πληθυσμού, είτε μικρότερη, είτε μεγαλύτερη, είναι δεδομένη για όλες τις δημοτικές ενότητες του καλλικρατικού δήμου Αγρινίου, πλην… της πόλης!