Προς δημοτική κίνηση ανεξάρτητα από το αν σχηματιστεί ψηφοδέλτιο

“Άκαιρη η συζήτηση για ένταξη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ”
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγρίνιο η ανοιχτή συζήτηση δημοτών του Αγρινίου και των μελών της ΑΝΤΑΡΣΎΑ σε μια προσπάθεια να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργία δημοτική κίνησης και καθόδου της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

ΑΝΤΑΡΣΥΑΗ συζήτηση ξεκίνησε με εισηγήσεις από τον Στέλιο Μερμύγκη μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου Αγρινίου και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Τυλιγάδα. Ο κ. Μερμύγκης ανέφερε ότι αφορμή για τον ίδιο ήταν μια στιχομυθία που είχε με τον Π. Μοσχολιό πριν τρια χρόνια όταν το ρώτησε που θα βρει τα χρήματα για να υλοποίησει το πρόγραμμά του από τη στιγμή που έρχονταν περικοπές στην αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τον Στ. Μερμύγκη ο δήμαρχος τον αποκάλεσε ψεύτη λέγοντάς του ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις πόρων στην αυτοδιοίκηση. “Τώρα έχει αποδειχθεί ποιος ήταν ο ψεύτης, ποιος, σαν τον Χρυσοχοίδη, δεν είχε διαβάσει” είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο Στ. Μερμύγκης διέκρινε στον Καλλικράτη ένα μηχανισμό μεταφορά εντολών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στις συνθήκες αυτού του συστήματος καλή και κακή διαχείριση. Ακόμη χαρακτήρισε απαράδεκτο να καλούνται οι δήμοι να λειτουργήσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και οι κοινωνικές δομές των δήμων να καταλήγουν να εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις. “Χρειάζεται ρίξη και ανατροπή απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τις ζωές μας” κατέληξε.

Εκείνο που τονίστηκε στη συζήτηση είναι το κάλεσμα σε όλους τους πολίτες και τα κινήματα δεν το απευθύνει η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και πολίτες αρκετοί από τους οποίους χωρίς να κρυφτούν δηλώνούν ξεκάθαρα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν και δυο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αφού ξεκαθάρισαν πως εκφράζουν προσωπικές απόψεις, πρότειναν να εξεσταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθεί η κίνηση που τώρα δημιουργείται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (ώστε να εκφραστεί ο χώρος και στις εκλογές) κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας σε κάποια βασικά ζητήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κίνηση δεν θα μπορεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και τις απόψεις της. Η πρόταση αυτή μάλλον δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τους περισσότερους, ενώ η απάντηση του προεδρείου ήταν πως η πρόταση αυτή είναι άκαιρη χρονικά.

Πάντως φαίνεται να υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν γίνει δυνατό να στελεχωθεί ψηφοδέλτιο στο μικρό διάστημα που απομένει. Εκείνο που αποφασίστηκε μετά την πρώτη διερευνητική περισσότερο συνέλευση είναι να δημιουργηθεί η αυτοδιοικητική κίνηση, ανεξάρτητα από το αν σχηματιστεί ψηφοδέλτιο στη παρούσα φάση, έτσι ώστε να υπάρχει παρέμβαση στα τοπικά δρώμενα. Σύντομα θα υπάρξει εκ νέου συζήτηση έτσι ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη στελέχωση ψηφοδελτίου για αυτές τις εκλογές.