Ανταπάντηση του συνδυασμού Τραπεζιώτη για τα έργα ΕΣΠΑ

Aπό την παράταξη του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Αγρινίου Δημήτρη Τραπεζιώτη, “Αγρίνιο – Ανατροπή Τώρα – Πολίτες σε Δράση” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση απάντηση σε όσα ανάφερε η παράταξη Μοσχολιού με αφορμή τις αλληλοκατηγορίες των δυο παρατάξεων για τα έργα ΕΣΠΑ στο δήμο Αγρινίου.

Αναλυτικά :
Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν διαψεύδει τα στοιχεία που παρουσιάσαμε. Κάτι είναι και αυτό! Περιορίζεται μόνο στο στην προσφιλή του συνήθεια να ρίχνει λάσπη και να παραποιεί την αλήθεια! Η καθυστέρηση στην προώθηση των έργων ΕΣΠΑ ήταν χαρακτηριστική και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις απορροφητικότητες.( http://www.anaptyxi.gov.gr/Analytika.aspx?mod=1&act=search&dim=07_01_622 )
Ο κ. Μοσχολιός με το δήθεν μεγάλο «κοστούμι» κατάφερε να ξεπεράσει σε απορροφητικότητα στην Αιτωλοακαρνανία μόνο τους δήμους Ξηρομέρου και Ναυπακτίας και έτσι ο Δήμος Αγρινίου είναι πέμπτος και καταϊδρωμένος στην απορροφητικότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο ο κ. Μοσχολιός και οι προπαγανδιστές του δεν απάντησαν και στο ότι αύξησαν εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης έως 120% τα δημοτικά τέλη στις δημοτικές ενότητες. Όσον αφορά όσα ισχυρίζεται ο κ. Μοσχολιός για τα οικονομικά του πρώην δήμου Θεστιέων ο κ. Μοσχολιός που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ, αλλά συντάχθηκε με την ΚΕΔΕ και την ενδοτική στάση απέναντι στις περικοπές των πόρων στην αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να μας πει και για τα δικά του πεπραγμένα στα οικονομικά. Ο δήμος Αγρινίου, ο δήθεν τόσο καλά οργανωμένος, δεν είχε χρέη το 2010; Δεν είχε υποχρεώσεις σε προμηθευτές και εργολάβους; Δεν είχε δάνεια; Δεν υπήρξαν δικαστικές απαιτήσεις σε βάρος του δήμου; Τι έχει για παράδειγμα να πει ο κ. Μοσχολιός σχετικά με την υπ’ αριθμ. 18110/2010 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάζεται ο Δήμος Αγρινίου να καταβάλλει στο ΤΕΕ 1.150.130,7 ευρώ , οφειλή την οποία ουδέποτε ανέφερε στον απολογισμό του και απέκρυψε από τους πολίτες; Ο Δ. Τραπεζιώτης με το δάνειο που πήρε εξόφλησε τα προγενέστερα χρέη του δήμου, υλοποίησε έργα, αγόρασε και απέδωσε στην τοπική κοινωνία 12 ακίνητα ( οικόπεδα για σχολεία, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους). Ο κ. Μοσχολιός αντίστοιχα πήρε δάνειο για να αγοράσει το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος με σκοπό να δημιουργήσει έναν χώρο πολιτισμού, την δημοτική πινακοθήκη. Αντί να αποδώσει το κτίριο στην κοινωνία που της ανήκει, το χρησιμοποίησε και το χρησιμοποιεί ως αίθουσα δημοτικού συμβουλίου. Τι άλλο να έκανε για να καλύψει την ανεπάρκειά του, αφού 8 χρόνια δήμαρχος δεν κατάφερε να φτιάξει δημαρχείο…;

Όσο για το αν προσπάθησε ο Δ. Τραπεζιώτης να ακυρώσει υποδομές του δήμου, οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι ο κ. Μοσχολιός για την περίπτωση του πάρκου είναι ένας κοινός συκοφάντης. Ο Δ. Τραπεζιώτης έχει εκφράσει γραπτώς και δημόσια τις απόψεις του και συμφωνεί με μια ανάπλαση του πάρκου αρκεί να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες και έχει υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης. Ο δήμαρχος των ΜΑΤ δεν θα πρέπει να μιλάει για το πάρκο. Για την περίπτωση του ΓΠΣ ο Δ. Τραπεζιώτης πράγματι ήταν ο νομικός εκπρόσωπος πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή του, σε αντίθεση με άλλους που έχουν καμία εικοσαριά χρόνια να βιοποριστούν από τη δική τους εργασία. Ο κ. Μοσχολιός θα πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τον αλάθητο Πάπα. Το ΓΠΣ είναι παράνομο, παρωχημένο και ανεπίκαιρο και αυτό θα αποδειχθεί στο δικαστήριο. Ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το 2013. Και πολιτικά κρίνοντας το θέμα οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι το νέο ΓΠΣ, πέρα από παρωχημένο μιας και έκανε δέκα χρόνια να εγκριθεί, μειώνει τους συντελεστές δόμησης στις περιουσίες των δημοτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ που διενεργήθηκε από το νέο διευρυμένο Δήμο Αγρινίου στα πλαίσια του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ») το αναφερόμενο στην με αριθμό 41/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου ποσό των 878.274,99 € ως υποχρεώσεις – χρέος του Δήμου Θεστιέων ουσιαστικά δεν υφίσταται ΔΙΟΤΙ :
α) Στην ίδια ως άνω απόφαση βεβαιώνεται ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή άφησε στο ταμείο του Δήμου Θεστιέων στις 31/12/2010 το ποσό των 323.468,79 € (χρηματικά διαθέσιμα) και επίσης βεβαιώνεται ότι οι απαιτήσεις του Δήμου Θεστιέων από τρίτους ανέρχονται στο ποσό των 395.301,18 €, τις οποίες μπορεί να διεκδικήσει και να εισπράξει η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγρινίου.
β) Η Πολιτεία (ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.) το έτος 2010 δεν απέδωσε στο Δήμο Θεστιέων ως όφειλε θεσμοθετημένους πόρους ποσού 528.894,63 €, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας, και ως εκ τούτου δεν είναι ορθό κάποιος να βαφτίζει τις οφειλές της κεντρικής διοίκησης προς τους Δήμους χρέος των Δήμων. Συνεπώς αθροίζοντας τα χρηματικά διαθέσιμα , τις απαιτήσεις του Δήμου και την οφειλή του Υπουργείου Εσωτερικών είχε στις 31-12-2010 θετικό υπόλοιπο 369.389,61 ευρώ (δηλ. 323.468,79+395.301,18+528.894,63=1.247.664,6-878.274,99=369.389,61 ευρώ).

Συνεπώς δεν υπάρχει χρέος του Δήμου Θεστιέων αλλά χρέος του κράτους προς το Δήμο το οποίο οφείλει η νέα Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει με κάθε τρόπο. Τέλος διευκρινίζεται ότι με το δάνειο το οποίο λάβαμε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων νόμιμα, καθ’ υπόδειξη και προτροπή της Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτ/νιας, εξοφλήσαμε το υφιστάμενο χρέος που παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ποσού 627.167,96 €, ο Δήμος Θεστιέων απέκτησε δώδεκα (12) ακίνητα αξίας 719.759,03 € και υλοποιήσαμε ένα πολύ σημαντικό, πολύπλευρο και δημιουργικό γνωστό σε όλους έργο.