Πόσο στοίχισε η διοικητική παραλαβή του νοσοκομείου (;)

Με το θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου Αγρινίου ασχοληθήκαμε πρόσφατα μέσα από το ΑγρίνιοCulture.gr. Μέχρι πρόσφατα το νοσοκομείο Αγρινίου είχε ελλείψεις σε βασικά καθημερινά είδη (αναλώσιμα, αντιδραστήρια, φάρμακα κ.α), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού των Νοσοκομείων για το πρώτο τρίμηνο του 2014 που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας, το νοσοκομείου του Αγρινίου έχει υλοποίησει 76,35% του προϋπολογισμού του.

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος καλοκαιριού με την τροποποίηση που έγινε στον προϋπολογισμό. Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως προέκυψε αυτή η τροποποίηση. Η διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου έλαβε εντολή από το Υπ. Υγείας να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του που αγγίζουν τις 250.000 προς τη ΔΕΗ και οι οποίες αφορούσαν το διάστημα (ενός έτους περίπου) που το νέο κτίριο του νοσοκομείου είχε παραληφθεί διοικητικά, αλλά δεν είχε ακόμη λειτουργήσει. Εύκολα πλέον μπορεί κανείς να υποθέσει πολλά με αφορμή τον μάλλον πρώιμο χρόνο της διοικητικής παραλαβής του νοσοκομείου Αγρινίου (από τη διοίκηση Κραμποκούκη)… Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι από τα χρήματα του προϋπολογισμού του νοσοκομείου που προορίζονται για την εύρυθυμη λειτουργία του και για την προσφορά υπηρεσιών στους ασθενείς, πληρώνονται δαπάνες ένα κλειστό κτίριο… Επίσης εύκολα μπορεί ο καθένας να συσχετήσει την εντολή του Υπ.Υγείας για εξόφληση των οφειλών της ΔΕΗ, με τις τρέχουσες εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση της “μικρής ΔΕΗ”. Το θετικό της υπόθεσης από την άλλη είναι ότι η τροποποίηση του προϋπολογισμού προς χάριν… της ΔΕΗ, έφερε μετά από ενέργειες του διοικητή Γ. Βλάχου και την αποδέσμευση ενός ποσοστού του προϋπολογισμού που κατ΄εντολήν τα νοσοκομεία κρατούν “δεσμευμένο” ως αποθεματικό και έτσι για ένα διάστημα (τουλάχιστον μέχρι το τέλος καλοκαιριού) θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου Αγρινίου.

Ωστόσο είναι βέβαιο πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου σε μόνιμη βάση, αυτός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος και αυτό γιατί το νέο κτίριο του νοσοκομείου έχει πολλαπλάσιες ανάγκες και κατ΄επέκταση κόστη σε σχέση με το παλιό. Για του λόγου το αληθές, ενδεικτικά παραδείγματα είναι ότι το νέο κτίριο 55.000 τ.μ έναντι 13.000 τ.μ του παλιού έχει πολλαπλάσιες ανάγκες σε πετρέλαιο, ενώ μόνο οι δαπάνες καθαριότητας φτάνουν τις 49.000 ευρώ μηνιαίως!