Δημοτικά Κτήματα Αγγελοκάστρου : Ποιοι πρέπει να τα πάρουν ;

H Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου ακύρωσε τη δημοπρασία
Η πρακτική του να δίνονται δημόσια/δημοτικά κτήματα μέσω δημοπρασίας και έναντι μικρού αντιτίμου σε ακτήμονες και μικροκαλλιεργητές είναι αρκετά συνηθισμένη στην αυτοδιοίκηση. Αυτή τη φορά όμως η δημοπρασία του δήμου Αγρινίου για την εκμίσθωση έκτασης 224 στρεμμάτων στο Αγγελόκαστρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και παρασκήνιο. Και αυτό γιατί η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου αποφάσισε να ακυρώσει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.

Τι μεσολάβησε όμως για να ακυρωθεί η δημοπρασία; Σύμφωνα με την απόφαση που είναι αναρτημένη στη “Διαύγεια” (δείτε την εδώ) ως αιτιολογία για τη μη έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας αναφέρεται επί λέξει : “διότι σύμφωνα με τα μέλη που πλειοψήφησαν το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ήταν οικονομικά ασύμφορο για το Δήμο Αγρινίου δεδομένου ότι υπάρχει πολύ μεγάλη οικονομική διαφορά μεταξύ της οικονομικής προσφοράς για το αγροτεμάχιο Νο 2 (150,00 €) και των οικονομικών προσφορών για τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, όπως φαίνεται και από τον πίνακα στην εισήγηση της παρούσης”. Για να γίνει όμως αντιληπτό τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αιτιολογία, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος Αγρινίου προχώρησε στην πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση 12 αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 224,70 στρεμμάτων, στη θέση «ΡΑΓΚΑΒΑΣ», της Τοπικής Κοινότητας Αγγελοκάστρου με κατώτατο όριο προσφοράς για ετήσιο μίσθωμα, το ποσό των 30 ευρώ το στρέμμα για το κάθε αγροτεμάχιο. ΑγγελόκαστροΕνώ η διάρκεια της μίσθωσης των αγροτεμαχίων ορίστηκε στα 4 έτη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε παλαιότερες δημοπρασίες των ίδιων κτημάτων το ποσό για το οποίο “χτυπιούνταν” τα κτήματα ήταν μόλις 30,50 ευρώ, δηλαδή μόλις 50 λεπτά πάνω από το κατώτατο όριο προσφοράς. Η κίνηση στη φετινή δημοπρασία να “χτυπηθεί” ένα κτήμα για 150 ευρώ το στρέμμα, προφανώς εκτίμησε η Οικονομική Επιτροπή ότι αποθάρρυνε άλλους μικροκαλλιεργητές από το να συμμετάσχουν στη δημοπρασία. Επίσης τα ονόματα και οι ιδιότητες των ιδιωτών (καθώς επίσης και οι μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις) που πήραν μέρος στη δημοπρασία είναι προφανές ότι έκαναν την Οικονομική Επιτροπή να αντιληφθεί τη στόχευσή τους, να παρακαμφθεί δηλαδή ένας από τους όρους της δημοπρασίας (δείτε εδώ)που ορίζει ότι “οι πλειοδότες μέχρι και 2 αγροτεμαχίων δε μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία των επόμενων”.

Αγγελοκαστρίτες ή όχι; Πλούσιοι ή φτωχοί;
Θέμα ακόμη υπάρχει και για το αν μπορούν σε μια τέτοια δημοπρασία να συμμετέχουν και ιδιώτες που δεν κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής, εν προκειμένω του Αγγελοκάστρου. Με την εφαρμογή “Καλλικράτη” υπάρχει η ερμηνεία ότι δεν μπορεί να είναι πια κριτήριο το να είναι κανείς κάτοικος συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας ή κοινότητας, αλλά συνολικά του δήμου. Από την άλλη υπάρχει και η εκτίμηση ότι μπορεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει ως κριτήριο η εντοπιότητα (ως προς την Τοπική Κοινότητα). Ακόμη στο άρθρο 195 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων γίνεται σαφής αναφορά πως “μπορεί να απαγορευθεί να συμμετάσχουν στη δημοπρασία ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων ορισμένου αριθμού στρεμμάτων”. Με αυτό το τρόπο θα αποτρέπονταν η συμμετοχή στη δημοπρασία μεγαλοκτηματιών. Ωστόσο συγκεκριμένος όρος για κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στην εν λόγω δημοπρασία… Εντωμεταξύ φαίνεται πως υπάρχει ιστορικό στο δήμο Αγρινίου μεγάλης προχειρότητας στην κατάρτιση των όρων δημοπράτησης, καθώς πέρυσι υπήρξε ανάλογη ακύρωση δημοπρασίας (δείτε εδώ) “λόγω αμφισβητήσεων σχετικά με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, τις επιτρεπόμενες καλλιέργειες και τους δικαιούμενους που μπορούν να συμμετάσχουν στη δημοπρασία”….

Όπως και να ‘χει το βέβαιο είναι πως το όλο θέμα θα έχει συνέχεια καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα κληθεί να αποφασίσει για τη νομιμότητα της ακύρωσης της δημοπρασίας από την πλευρά της Οικονομικής Επιτροπής…