“Ωρολογιακή βόμβα” στο ΕΣΥ από 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες

Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών αυξάνεται δραματικά σε 2,5 εκατομμύρια ενώ την ίδια στιγμή η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και ταυτόχρονα τινάζει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.Με βάση τη νομοθεσία, πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περίθαλψη δωρεάν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Ιούλιο το κόστος νοσηλείας για απόρους (και άτυπα για ανασφάλιστους αφού δεν δικαιούνταν δωρεάν περίθαλψη μέχρι τότε) στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανήλθε στα 65,8 εκατ. ευρώ.Δεδομένου, επίσης, ότι το ΕΣΥ δεν κλείνει τις πόρτες του ούτε στους ανασφάλιστους και άπορους αλλοδαπούς, ο λογαριασμός των νοσοκομείων εκτοξεύτηκε για την ίδια περίοδο στο ποσό των 72,3 εκατ. ευρώ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου οι δαπάνες για την περίθαλψη των ανασφάλιστων θα διπλασιαστούν.

Ενδεικτικό της απόγνωσης που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι ότι οι υπόλοιποι από τους πλέον των 1.000 ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2013 στον Ευαγγελισμό κυριολεκτικά δραπέτευσαν από το νοσοκομείο προτού λάβουν το εξιτήριο. Μάλιστα, κάποιοι δήλωσαν πλαστά στοιχεία ώστε να μη σταλεί ο απλήρωτος λογαριασμός στην Εφορία.

πηγή : pelop.gr