Τα επιχειρήματα των δικηγόρων Αγρινίου ενάντια στο νέο Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Παρουσία των εκπροσώπων των φορέων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του τόπου μας πραγματοποιήθηκε, την 1/12/2014 στα γραφεία του Τ.Ε.Ε. Αιτωλ/νίας, η συνέντευξη τύπου του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου. Αντικείμενο της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση για τους λόγους της αντίθεσης που εκφράζει το Δικηγορικό Σώμα καθώς και το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας στο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο “αφορά κάθε πολίτη, συνεπάγεται επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του και επιδρά καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση».Όπως υπογράμμισε, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αγνόησε πλήρως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τις εμπεριστατωμένες θέσεις του συνόλου της νομικής κοινότητας. Και διατήρησε τις προτεινόμενες μεταλλαγές της δομής και φιλοσοφίας δύο βασικών τομέων, δηλαδή της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης». «Θεμελιώδης αντίλογος», συνέχισε ο κ. Υφαντής, «είναι το απρόσφορο της επίτευξης του φερόμενου σκοπού της επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης μέσω των προτεινόμενων ρυθμίσεων καθώς και το εξ αυτών προκαλούμενο έλλειμμα δικαιοσύνης».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις αλλαγές στην τακτική διαδικασία τόνισε πως «ουσιαστικά αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη». Καταληκτικά επεσήμανε ότι «οι προτεινόμενες διατάξεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς). Και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».

Στη συνέχεια, έλαβαν με τη σειρά το λόγο η Γενικής Γραμματέας κ. Δήμητρα Γεωργούση, ο Ταμίας κ. Κων/νος Παρετσόγλου, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου και το μέλος Βασιλικής Τσιτσέλη, οι οποίοι ανέπτυξαν λεπτομερειακά και κατά τμήματα έκαστος τα τροποποιούμενα άρθρα αλλά και την γενική φιλοσοφία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Αναφερόμενοι στις προτεινόμενες αλλαγές όσον αφορά την κατάργηση της εμμαρτύρου αποδείξεως αλλά και της ισχύουσας διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, υπογράμμισαν ότι «η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί έναντι οιουδήποτε τιμήματος, πολύ δε περισσότερο σε βάρος της ορθότητας και δικαιότητάς της, της τήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του οφειλέτη, σ΄ αυτή τη περίοδο της δυσμενούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.(..) Και ακόμη κάτι επιπλέον σημαντικό: Δεν μπορεί όλα αυτά να επιβάλλονται προς όφελος μιας μόνο μερίδας δανειστών, όπως εν προκειμένω των Τραπεζών”. Και μάλιστα σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, “συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

«Η διαπίστωση αυτή, απαντά», σημείωσαν «και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπου αναφέρεται επί λέξει: ‘Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης’. Τούτο ομολογούν δημόσια και οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, όταν σημειώνουν: ‘Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση”! Δίνουν δηλαδή προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας».

Κλείνοντας την σειρά των εισηγήσεως ο Πρόεδρος κ. Λεωνίδας Υφαντής στάθηκε επίσης σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην τροποποίηση του άρθρ. 1009 με το οποίο τίθεται σε δυσμενέστατη θέση ο μισθωτής – επαγγελματίας ο οποίος θα απωλέσει το μίσθιο μετά δύο (2) μήνες από την καταγγελία του υπερθεματιστή με τεράστια ζημία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δικηγόροι βρίσκονται σε πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους, έως και την Παρασκευή 5/12/2014, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Την 2α και 3η Δεκεμβρίου 2014 διεξήχθη Πανελλαδικό Δημοψήφισμα των δικηγόρων με το οποίο εκφράστηκε με ποσοστό 93% η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στα γραφεία του ΔΣΑ, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του Δικηγορικού Σώματος.