Το «κοκτέιλ» που σπρώχνει (πάλι) τις Τράπεζες στον ELA

Εκροή καταθέσεων, χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου, απροθυμία ξένων να καλύψουν εκδόσεις εντόκων γραμματίων και αβεβαιότητα στέλνουν τις Τράπεζες στον ELA.
Με το που έγινε γνωστό την Παρασκευή το πρωί ότι οι Τράπεζες –αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο, θεωρείται όμως εξαιρετικά πιθανό ότι στην αγκαλιά του ELA θα ξαναμπούν και οι τέσσερις συστημικές- στελέχη από τον τραπεζικό κλάδο έκαναν λόγο για προληπτική κίνηση ενόψει των δύσκολων ημερών και εβδομάδων που έρχονται.Οι Τράπεζες θα έχουν πολλές υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα καθώς θα πρέπει να στηρίξουν τους …εαυτούς τους, αλλά και το ελληνικό δημόσιο. Το κλίμα, δεν βοηθάει. Όσο συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων, τόσο βαθύτερα στον ELA θα χώνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ όσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα τόσο οι αγορές δεν θα επιτρέπουν στις ελληνικές Τράπεζες να δανειστούν έστω και ένα ευρώ.

Το ποια θα είναι η τελική έκθεση των Τραπεζών στον ELA αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Αφενός δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των καταθετών όσο θα πλησιάζουμε στην κάλπη, και αφετέρου δεν μπορούν να προβλεφθούν οι ενέργειες της ΕΚΤ.

Από βδομάδα οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (για πολλούς ισοδυναμεί με ευρωομόλογο ή εκτύπωση χρήματος). Θα ενσωματωθούν και τα ελληνικά ομόλογα στη λίστα των ομολόγων που θα μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ; Θα γίνουν δεκτές και πάλι οι εγγυήσεις που ανανέωσε το ελληνικό δημόσιο προς τις Τράπεζες προκειμένου αυτές να αντλήσουν ρευστότητα περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ;

1. Οι ξένοι επενδυτές «αποσύρονται» από τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό; Τα έντοκα που εκδόθηκαν πριν από τρεις ή έξι μήνες λήγουν και πρέπει να αποπληρωθούν. Αυτό γίνεται με την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων. Ενώ όμως τα περυσινά έντοκα τα είχαν αγοράσει ξένοι επενδυτές, αυτοί τώρα δεν επανέρχονται. Το «κενό» καλούνται να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους χρειάζονται ρευστότητα για να ανταποκριθούν στο πρόσθετο αυτό βάρος που δημιουργείται. Ήδη, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απόσυρση αγοραστικού ενδιαφέροντος ελληνικών εντόμων γραμματίων ύψους τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Το να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους δανειστές έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να απελευθερωθούν δάνεια 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή εξαιρετικά αμφίβολο.Αυτό όμως σημαίνει ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, οι συνολικές ανάγκες ανέρχονται στα 2,106 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι σωρευτικές ανάγκες ανεβαίνουν στα 4,601 δισεκατομμύρια ευρώ
Τέλος Απριλίου, φτάνουμε στα 5,216 δισεκατομμύρια ευρώ
Τέλος Μαϊου, ο συνολικός λογαριασμός φτάνει στα 6,307 δισεκατομμύρια ευρώ
Τέλος Ιουνίου στα 8,923 δισ. ευρώ και
Τέλος Ιουλίου (που είναι και ο χειρότερος μήνας) στα 14,039 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσο θα καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας, τόσο θα πρέπει ο νέος επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να …σπάει το κεφάλι του ώστε να βρει τρόπους κάλυψης τους χρηματοδοτικού κενού. Ένας τρόπος, θα είναι να προχωρήσει σε έκδοση νέων εντόκων γραμματίων. Αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η ΕΚΤ θα το επιτρέπει (υπάρχει όριο 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει ήδη καλυφθεί) και δεύτερον ότι θα υπάρχουν αγοραστές. Αν δεν θέλουμε να φτάσουμε σε λύσεις όπως ο υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός, τον ρόλο του αγοραστή –ελλείψει ενδιαφέροντος από το εξωτερικό- θα πρέπει να παίξουν οι ελληνικές Τράπεζες. Που θα βρουν τα λεφτά όταν και γι’ αυτές οι αγορές είναι κλειστές; Από τον ELA.

3. Οι ελληνικές Τράπεζες, έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΚΤ με «όπλο» την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για τις περίφημες εγγυήσεις Αλογοσκούφη οι οποίες δόθηκαν για πρώτη φορά το 2008 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση από το «σκάσιμο» της Lehman Brothers. Την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκε το πράσινο φως από την Κομισιόν (και αμέσως εκδόθηκε η απόφαση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών) ώστε οι εγγυήσεις να παραταθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το ότι παρατάθηκαν οι εγγυήσεις όμως, δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν δεκτές από την ΕΚΤ προκειμένου να ανανεωθούν τα ομόλογα. Αν λοιπόν δεν γίνουν δεκτές (η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι αυτό θα συμβεί αν στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα), τότε οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλες εγγυήσεις. Και αν δεν βρουν; Τότε θα πρέπει και γι’ αυτό το ποσό να καταφύγουν στον ELA.

4. Μια τέταρτη, συνεχώς διευρυνόμενη από ημέρα σε ημέρα «τρύπα» για τις Τράπεζες που τις υποχρεώνει να αναζητήσουν κεφάλαια, έχει να κάνει με την εκροή καταθέσεων. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, τότε οι εκροές από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν ήδη ξεπεράσει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ. στην εκλογική αναμέτρηση του 2012 είχαν ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ).

πηγή : thetoc.gr