1η θέση για το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου στο διαγωνισμό «η δική μου πόλη»

“Το δικό μου Αγρίνιο”, «Η δική μου Πάτρα» και «Το Δικό μου Πανόπουλο» από την Ηλεία παρουσίασαν οι μαθητές/τριες Δημοτικών σχολείων που διακρίθηκαν στον Περιφερειακό Διαγωνισμό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου, στην Πάτρα, ο 1ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Δυτικής Ελλάδας «Η Δική μου Πόλη» αποκλειστικά για μαθητές Δημοτικών, ηλικίας 8-12 ετών, υπό την αιγίδα τηςΠεριφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ).Το αδιαχώρητο από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς σημειώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο και αξίζει συγχαρητηρίων για τη φιλοξενία του διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Δυτική Ελλάδα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αν/τής Προϊστάμενος Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης της ΠΔΕΔΕ κ. Μάνεσης.

121 μαθητές Δημοτικών σχολείων σε 22 ομάδες σχολείων (3-6 παιδιών η κάθε μία) και των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων καθώς και 1 της Ζακύνθου, υπό την καθοδήγηση των προπονητών – δασκάλων τους, παρουσίασαν τις ρομπο-κατασκευές τους σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, προτείνοντας λύσεις με αυτοματισμούς για τις πόλεις της Περιφέρειας μας. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να επιδείξουν τις κατασκευές τους στο κοινό και στους μαθητές των άλλων ομάδων και φυσικά στους κριτές του διαγωνισμού (κ.κ. Τσοβόλας Σπύρος, Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αιτ/νίας, Μπίρμπας Θεόδωρος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αχαΐας – Ηλείας και Παπαδάκης Σπύρος, Σχολικός Σύμβουλος ΠληροφορικήςΑιτ/νίας). Απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες και κυρίως το διασκέδασαν, όπως δήλωσαν και τα ίδια άλλωστε. Όλες οι ομάδες συμμετείχαν με πρωτότυπες και εξαιρετικές δημιουργίες- κατασκευές, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο. Τα αποτελέσματα του 1ου Περιφερειακού Διαγωνισμού Δυτικής Ελλάδας ως προς τις νικήτριες ομάδες είναι:

1η Θέση: 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου με προπονητή τον κ. Γεώργιο Γεωργίου
2η Θέση: 50o Δημοτικό Σχολείο Πατρών με προπονητή τον κ. Σπύρο Χουλιάρα
3η Θέση: Δημοτικό Σχολείο Πανόπουλου Ηλείας – ομάδα ΑΕΤΟΙ
Δημοτικό Σχολείο Πανόπουλου Ηλείας – ομάδα ΓΕΡΑΚΙΑ με προπονήτρια την κ. Ελένη Γκούτη.

Οι δύο πρώτες ομάδες από το Αγρίνιο και την Πάτρα εκπροσωπούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 28 Μαρτίου 2015.Επίσης, τιμητική διάκριση – έπαινο έλαβαν τα παρακάτω σχολεία στις εξής κατηγορίες:

Σύλληψη Ιδέας – Δημιουργικότητα project
46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών προπονήτρια κα Γκοτσοπούλου
41ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών προπονητής κ. Πανώργιος
10ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου προπονητής κ. Δ. Κούρτης
Προγραμματισμός – Ορθότητα Λογικής
60ο Δημοτικό Πάτρας (Ομάδα 1) 60ο Δημοτικό Πάτρας (Ομάδα 2) προπονητής κ. Στ. Μαρκαντωνάτος
1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως (Clever Robots)
1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως (Μαύροι Πάνθηρες)
1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως (Οι ΡομποτοΕφευρέτες)
1ο Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως (Τα κορίτσια της τεχνολογίας) προπονητής κ. Γ. Γκιουλέκας

Μηχανική Κατασκευή – Σχεδιασμός
1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου με προπονητές Μ. Ράπτη – Θ. Βρανά
4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας (Ομάδα 1) 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας (Ομάδα 2) προπονητής κ. Ν. Αγγελόπουλος
7ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου προπονητής κ. Γ. Φραγκόπουλος

Παρουσίαση – επιχειρηματολογία
20ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας (Μικροί Εξερευνητές Ε’ Δημοτικού)
20ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας (Τα τρελοσβουράκια Στ’ Δημοτικού) προπονήτρια κ. Μ. Ανδριανού
Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών προπονητής κ. Δ. Κουτσομητρόπουλος
Ομάδα WIZKIDS 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου προπονητής κ. Γ. Στρούζας
Πολυπλοκότητα κατασκευής και καλαισθησίας
Δημοτικό Σχολείο Κάτω Καστριτσίου προπονητής κ. Α. Βοβός
Διαδραστικότητα Scratch – Κατασκευής
4ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου προπονητής κ. Ν. Αδαμόπουλος

Με αφορμή την καθόλα επιτυχημένη διοργάνωση ο Αν/τής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Θόδωρος Μπαρής δήλωσε χαρακτηριστικά: “Τα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας μας με τους μαθητές/τριες και τους δασκάλους τους αποδεικνύουν μέσω του συγκεκριμένου ευφάνταστου διαγωνισμού ότι παράγεται αξιόλογο έργο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο κέρδος για τα παιδιά, αυριανούς ενεργούς πολίτες της χώρας μας καθώς και τους γονείς τους που τα θαύμασαν, είναι η συμμετοχή τους και μόνο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ευχαριστώντας το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό για τη συμμετοχή τους, όπως και τους εμφανείς και αφανείς παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία, εύχομαι παράλληλα με όλες μου τις δυνάμεις καλή επιτυχία στα δύο δημοτικά σχολεία τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα μας εκπροσωπήσουν επάξια στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στις 28 Μαρτίου, στην Αθήνα.”

Ο διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη», πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.