Χωρίς συμφωνία για την χρηματοδότηση – γέφυρα έληξε το ECOFIN

Χωρίς συμφωνία για την χρηματοδότηση – γέφυρα για την Ελλάδα έληξε η συνεδρίαση του ECOFIN με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συμφωνεί με την Βρετανία, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά την χρηματοδότηση – γέφυρα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Αυτή είναι μια από τις έξι επιλογές, οι οποίες εξετάστηκαν στο EuroWorking Group, σύμφωνα με πληροφορίες του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.

Η χρηματοδότηση – γέφυρα αφορά την παροχή 7 δισ. ευρώ έως τις 20 Ιουλίου, ενώ αν δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία και το νέο δάνειο εγκαίρως, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παροχή πέντε δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου για την κάλυψη των υποχρεώσεων του επόμενου μήνα.Την λύση της χρήσης 11 δισ. από το ταμείο του EFSM υποστηρίζουν η Κομισιόν και η Γαλλία, ενώ η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος έχουν εκφράσει τις αντιρρρήσεις τους για μια τέτοιου είδους χρηματοδότηση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσφκις σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετά κράτη – μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ, όπως η Βρετανία, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την χρηματοδότηση – γέφυρα μέσω του EFSM, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές είναι δύσκολες, καθώς υπάρχουν πολιτικές, νομικές και χρηματοοικονομικές επιπλοκές. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, τόνισε ο Ντομπρόφσκις κατά την συνέντευξη Τύπου, ενώ διαπίστωσε πως “δεν έχει νόημα να επεξεργαστούμε διάφορες επιλογές για τη χρηματοδότηση – γέφυρα για την Ελλάδα αφού οι τεχνικές διαβουλεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη”.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση – γέφυρα κάλεσε όλους να καταθέσουν προτάσεις λέγοντας πως δεν μπορεί μόνο λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίστανται κριτική. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορέσει τελικώς να εφαρμοστεί χρηματοδότηση – γέφυρα για την Ελλάδα, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα κεφάλαια του EFSM δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα. “Δεν ξέρω αν τα χρήματα της Ευρωπαικής Ενωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως γέφυρα – χρηματοδότηση για την Ελλάδα, εξάλλου δεν είμαι ειδικός στο Δίκαιο της Ευρωπαικής Ενωσης”, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Πλέον η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις για το δάνειο – γέφυρα”.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Οσμπορν δήλωσε σήμερα ότι “η Βρετανία δεν είναι στο ευρώ και η ιδέα ότι οι βρετανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για την Ελλάδα είναι εκτός συζήτησης”. “Η Ευρωζώνη πρέπει να πληρώσει μόνη της τον λογαριασμό της…”, πρόσθεσε.Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να βοηθηθεί η Αθήνα και να μπορέσει να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, αρχίζοντας απο τις 20 Ιουλίου. “Εξετάζουμε όλα τα εργαλεία και τα κεφάλαια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε”, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. “Ολες οι εναλλακτικές, όμως, έχουν μειονεκτήματα ή νομικά κωλύματα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να δουλεύουμε επ’ αυτών…”

Σύμφωνα δε με πληροφορίες της “Κ”, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και για να προσπεραστούν πολλές απο αυτές τις δυσκολίες, η χώρα θα πρέπει να παρέχει εγγυήσεις για την ενδιάμεση χρηματοδότηση. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι απαιτείται λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης προς την ελληνική κυβέρνηση.Οι άλλες λύσεις περιλαμβάνουν διμερή δάνεια απο άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως επίσης τη μεταφορά των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (SMP και ANFA) ύψους 3,5 δισ για το 2014-2015, μεταφορά αποθεματικών των χωρών της ευρωζώνης, παροχή εγγυήσεων απο την Ελλάδα και χρήση κοινοτικών κονδυλίων που προορίζονται για δημόσια έργα.

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο θα χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει η Ελλάδα τις άμεσες οφειλές της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η πρώτη οφειλή είναι τα ομόλογα της ΕΚΤ, αξίας 3,5 δισ., ευρώ που λήγουν στις 20 Ιουλίου. Μαζί με αυτή τη λήξη είναι και η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ αξίας άνω των 2 δισ. (1,6 δισ. από τον Ιούνιο και άλλα περίπου 450 εκατ. που δεν καταβλήθηκαν χθες) που πρέπει να αποπληρωθεί και αυτό την ίδια ημερομηνία, καθώς το Ταμείο είναι ο πιστωτής που αποπληρώνεται πρώτος (senior creditor). Προς το Ταμείο υπάρχουν άλλες δύο υποχρεώσεις. Μία την 1η Αυγούστου ύψους περίπου 190 εκατ., ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στο ΔΝΤ και τα περίπου 600 εκατ. που είχε χρησιμοποιήσει τον Μάιο από τον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου για να καταβάλει τη δόση εκείνου του μήνα. Επίσης, με τα 7 δισ. θα εξοφληθεί και η δόση προς την ΤτΕ (472 εκατ. ευρώ) που δεν πληρώθηκε στις 30 Ιουνίου.

πηγή : kathimerini.gr