Φιλόδοξος στόχος 27 ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2016

Πώληση μεταξύ άλλων μειοψηφικών πακέτων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ και πλειοψηφικών πακέτων του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για το κλείσιμο της συναλλαγής σε Ελληνικό, 14 περιφερειακά αεροδρόμια και προώθηση δεκάδων ακόμα σχεδίων αξιοποίησης για 27 συνολικά πακέτα περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει το Asset Development Plan (ADP) του Ταμείου που προσαρτήθηκε στο νέο Μνημόνιο και ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», και ενώ τα επόμενα βήματα για διαγωνισμούς όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ είναι γνωστά για πολλά άλλα assets αποκαλύπτονται λεπτομέρειες αλλά και υποχρεώσεις των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων και εμπλεκομένων φορέων καθ’ όλα άγνωστες. Και αυτό διότι το εν λόγω σχέδιο ADP αν και αποτελεί παράρτημα του Μνημονίου κρατήθηκε μακριά από κάθε δημοσιότητα.

Μοντέλο πώλησης
Πρώτο στη λίστα του ADP -που εμφανώς είναι ιεραρχημένη τόσο χρονολογικά όσο και αξιολογικά- και αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή», βρίσκεται το Ελληνικό και ακολουθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ μεταξύ των άλλων μεγάλων αξιοποιήσεων προτάσσονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αερολιμήν Αθηνών, μαρίνες, Εγνατία, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται μέχρι τον Νοέμβριο να αποφασιστεί μοντέλο πώλησης του 35% που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στα Ελληνικά Πετρέλαια είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Επίσης προβλέπεται έως τα τέλη Οκτωβρίου να έχει αποφασιστεί το ποσοστό του ΟΤΕ που ελέγχει ακόμα το Δημόσιο και θα περάσει (10% μαζί με το ΙΚΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό να αξιοποιηθεί ενδεχομένως μέσω πώλησης στην Deutsche Telekom.
Στο εν λόγω σχέδιο υπάρχει ακόμα η πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ (μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της διάθεσης πλειοψηφικού ποσοστού) σε απροσδιόριστη όμως ημερομηνία. Περιλαμβάνεται επίσης η πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλά και η υιοθέτηση στρατηγικής μετά από εισηγήσεις συμβούλων του Ταμείου για τη διαδικασία αξιοποίησης του ΑΔΜΗΕ όπως και το άνοιγμα της αγοράς λιανικής έως τα τέλη του 2016. Ακόμα στο Asset Development Plan γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ώστε να επιστρέψουν σε κερδοφορία και να υπολογιστούν οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες αλλά όχι για πώληση αν και αναφέρεται πως θα ληφθούν αποφάσεις για τη στρατηγική αξιοποίησης μετά και την εισήγηση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (PWC και Lazard).

πηγή : ypodomes.com