Φλάμπουρο η κλεψιά

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Λίγες ώρες πριν τις κάλπες η υπόθεση του κυρ-Αλέκου του Φλαμπουράρη, αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Μικρές είναι οι διαφορές των διαχειριστών της εξουσίας. Η βασική διαφορά είναι ότι κάποιοι ξέρουν να κλέβουν και να κρύβουν τα νώτα τους και κάποιοι δεν ξέρουν να κρύβουν τα νώτα τους, ίσως γιατί δεν κατάλαβαν τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών…

Το σημαντικότερο όμως δεν είναι αυτό. Το σημαντικότερο είναι ότι κάποιοι άλλοι, της οικονομικής εξουσίας, καταφέρνουν να κλέβουν ανεξαρτήτως του ποιος κάθεται στην καρέκλα της πολιτικής εξουσίας. Τα “μπουμπούκια” της Λίστας Λανγκάρντ, φοροδιέφυγαν με τον έναν και εκμεταλλεύτηκαν τον νόμο του άλλου για να πληρώσουν κάτι έναντι και να πάρουν και χαρτί ό,τι είναι καθαροί και δεν χρωστάνε… Θα περιοριστώ μόνο στην αντιγραφή του ρεπορτάζ από το “Βηματοδότη” και να πω ότι αν η ολιγαρχία αυτής της χώρας την βγάζει καθαρή με νόμο (των 100 δόσεων) μιας νεοκομμουνίστριας (Βαλαβάνη) που τώρα ευθαρσώς θέλει δραχμή για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, τότε δεν υπάρχει καμία σωτηρία για αυτή τη χώρα.

“Βηματοδότης”
“Ποιος είπε ότι λεφτά δεν υπάρχουν; Ποιος είπε ότι δεν κυκλοφορούν μετρητά λόγω capital controls; Σας πληροφορώ ότι και μετρητά κυκλοφορούν και πληρώνονται με αυτά πρόστιμα. Και τι πρόστιμα; Από τη λίστα Λαγκάρντ! Ενα… τσουνάμι μετρητά εισέπραξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς το τελευταίο διάστημα από τη λίστα Λαγκάρντ. Και να σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και επιχειρηματίες και εφοπλιστές που βρίσκονται υπόλογοι στη λίστα Λαγκάρντ έρχονται ένας – ένας (ή ακόμη… οικογενειακώς) για να πληρώσουν. Τι άραγε τους φόβισε και «ξεθάβουν» μετρητά και πληρώνουν; Θέλετε μερικά παραδείγματα; Στον επιχειρηματία Δ. Ντ. και στη σύζυγό του Ε. Μπ. (σ.σ.: τα πλήρη ονόματά τους βρίσκονται στη διάθεση της Εισαγγελίας) είχε βεβαιωθεί πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ και προσήλθαν και πλήρωσαν τοις μετρητοίς 560.000 ευρώ σε νομίσματα των 500 ευρώ και 200 ευρώ. Το ζεύγος εμφανιζόταν στη λίστα Λαγκάρντ.
Σε μια άλλη επιχειρηματία, την Α. Μ., είχε βεβαιωθεί πρόστιμο 912.000 ευρώ, εκμεταλλεύτηκε τον νόμο Νάντιας Βαλαβάνη και πλήρωσε 163.000 ευρώ. Σε πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια είχε επιβληθεί φόρος 1.355.000 ευρώ, πλήρωσε 665.000 και «καθάρισε». Συνταξιούχος Μ. Αν. (που το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ) προσήλθε… αυθορμήτως και πλήρωσε το πρόστιμο των 327.000 ευρώ. Ξένος επιχειρηματίας (B. He.), στον οποίο είχε επιβληθεί πρόστιμο 463.000 ευρώ, πλήρωσε 244.000 ευρώ και ξόφλησε (αξιοποιώντας και αυτός τον νόμο Βαλαβάνη). Και μία από τις πλέον γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες (δύο αδέλφια, οι Α. Μ. και Κ. Μ., και η αδελφή τους Α. Μ.), που πλασάρονται στις πρώτες θέσεις της λίστας Λαγκάρντ, εμφανίστηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς και πλήρωσαν 3 εκατ. ευρώ από τα 4 εκατ. ευρώ που τους είχαν βεβαιωθεί ως φόρος. Να σημειώσω ότι το τελευταίο διάστημα βεβαιώθηκαν συνολικά πρόστιμα από τη λίστα Λαγκάρντ 20 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν ως και την Τρίτη το μεσημέρι τα 14 εκατ. ευρώ”!