Η κυβερνώσα αριστερά

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Τι μέρα κι αυτή χθες… Δεν καταλάβαμε τίποτα… Θα έρθει όμως αργά ή γρήγορα η ώρα που η χθεσινή μέρα θα τιμάται ως μαύρη επέτειος και θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που έχουμε αφήσει στην πίσω μας ό,τι συμβολίζει.

34 χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981 η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος -με απώτερο σκοπό να επιτεθεί στο “πρώτη φορά Αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ-, ανέφερε πως “το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε ως κεντροαριστερά και πολιτεύτηκε μετά το ’81 ως πραγματική κυβερνώσα αριστερά. Ένωσε γι’ αυτό το σκοπό τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, του ριζοσπαστικού κέντρου, της δημοκρατικής αριστεράς και τις γενιές της Εθνικής Αντίστασης, του Ανενδότου Αγώνα και του Πολυτεχνείου”.

Η κυβερνώσα αριστερά του ΠΑΣΟΚ όμως, είναι αυτή που πολιτεύτηκε με τις κλαδικές, με την πολιτική των ελλειμμάτων, με τις παροχές από δανεικά, με τη διόγκωση του δημοσίου από κομματικούς εγκάθετους, με το να αναγάγει τη διαφθορά σε αξία, με τη ληστεία του Χρηματιστηρίου, με σκάνδαλα, με μίζες στα εξοπλιστικά, με τα εκατομμύρια των μάρκων από τα μαύρα ταμεία της Siemens, με την άνευ όρων παράδοση της χώρας στα Μνημόνια. Τυχαία σήμερα, την επομένη της επετείου, το τριμελές εφετείο κακουργημάτων επέβαλε στο Γιάννη Σμπώκο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής 2», επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η κυβερνώσα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που έδωσε την ευκαιρία της πολιτικής επιβίωσης στους αριστερούς του ΠΑΣΟΚ, σαν τον Κουρουμπλή, το Μητρόπουλο, τον Ρουμπάτη, ακόμη και την Τζάκρη και το Μιχελογιαννάκη. Είναι όμως και η αριστερά που για να διορίσει 300 καθαρίστριες και να επαναφέρει τους επίορκους στο δημόσιο, έκλεισε τις τράπεζες και οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες ανθρώπους στο ιδιωτικό τομέα, για να έχει να λέει ότι διαπραγματεύτηκε υπερήφανα και μας φόρτωσε ένα επαχθέστερο μνημόνιο 90 δισ. ευρώ. Και τώρα ετοιμάζεται να αποδεχθεί την πρόταση της Τρόικα να χαμηλώσει το όριο της αξίας του ακινήτου που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς περίπου στα 80.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο.

Kαι βέβαια τα συνθήματα της αριστεράς είτε το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, είτε η “κατάργηση του Μνημονίου και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους” πήγαν για βρούβες…

Η δεξιά στην Ελλάδα βέβαια δεν ήταν τίποτα καλύτερο, ήταν ένα κακέκτυπο της αριστεράς, γι΄αυτό και κυβέρνησε λιγότερα χρόνια, ο κόσμος προτιμούσε το original. Kάποτε λοιπόν όλα αυτά θα είναι μια μαύρη επέτειος… υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος μέχρι τότε η χώρα να έχει καταστραφεί εντελώς.