Δεν απαντά επί της ουσίας για τα αστυνομικά τμήματα της Αιτωλοκαρνανίας ο Τόσκας

Παραδέχεται ότι υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αλλά λέει πως δεν θα κάνει ρουσφέτια σε βουλευτές και δημάρχους
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας το κατάφερε: Να απαντήσει και μην απαντήσει… Ο λόγος για τις επικείμενες συγχωνεύσεις αστυνομικών θεμάτων που έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διαχείριση του ζητήματος των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων από το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια έχει εγείρει αρκετές απορίες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι από το 2013 η Τοπική Κοινότητα Αγίου Βλασίου αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση δημοτικού κτιρίου για τη στέγαση του αστυνομικού τμήματος ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προυπολογισμός, όμως το Υπουργείο ακόμη δεν έχει δώσει την εντολή για τη μεταφορά….

Σε ερώτηση λοιπόν που κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσει το Α.Τ Εμπεσού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε μια γενικόλογη απάντηση σημειώνοντας πως στην παρούσα φάση, από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ εξετάζονται και αξιολογούνται, οι προτάσεις των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας αναφορικά με τις απαιτούμενες οργανωτικές μεταβολές στις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους. Επίσης σημειώνει πως η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε ενιαία βάση, με τη την υπευθυνότητα που απαιτείται και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και γεωγραφικές ή άλλες ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της επικράτειας, ωστόσο για περισσότερα παραπέμπει σε… δελτίο τύπου του Υπουργείου, που δεν είναι τίποτε άλλο από την απομαγνωτοφώνηση της συνέντευξης τύπου που είχει δώσει τον περασμένο μήνα. Και εν ολίγοις στο απόσπασμα που παραθέτουμε στη συνένεχεια λέει ο Ν. Τόσκας ότι δεν θα δεχθεί τηλέφωνα από δημάρχους και βουλευτές για συγκεκριμένες περιπτώσεις αστυνομικών τμημάτων, αλλά τουλάχιστον παραδέχεται ότι υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Αν το Α.Τ Εμπεσού ή το Α.Τ Αγίου Βλασίου που απέχουν 40 και 50 χιλιόμετρα από το κοντινότερο αστικό κέντρο ανήκουν σε αυτή τη περίπτωση, θα φανεί από τις αποφάσεις του Υπουργείου…

Αναλυτικά η απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση:
Η βελτίωση της δομής, της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί πρωταρχικό και συνεχή στόχο του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Προς τούτο, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα στην παρούσα φάση, από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος εξετάζονται και αξιολογούνται, κατά τρόπο συνολικό και ορθολογικό, οι προτάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, αναφορικά με τις απαιτούμενες οργανωτικές μεταβολές στις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες για τον πολίτη. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, παραπέμπουμε στο από 13 -10-2015 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας.

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της προαναφερθείσας διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί σε ενιαία βάση, με τη σύνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και γεωγραφικές ή άλλες ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της επικράτειας, πάντοτε με γνώμονα, αφενός την εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών, αφετέρου δε την αναβάθμιση του προσφερόμενου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και τη βελτίωση τον επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Επισημαίνεται δε, ότι η αστυνόμευση μιας περιοχής και η εξυπηρέτηση των κατοίκων της δεν επιτυγχάνεται με την τυπική μόνο ύπαρξη μιας αστυνομικής Υπηρεσίας, αλλά με τη συστηματική, ουσιαστική και συντονισμένη αστυνομική δράση που εκδηλώνεται στην ευρύτερη περιφέρεια, καθώς και την ορθολογική διαχείριση του έμψυχού δυναμικού και των διαθέσιμων μέσων. Προς την κατεύθυνση αυτή, το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών αναπτύσσουν, καθ’ όλο το 24ωρο, στοχευμένες αστυνομικές δράσεις (πεζές-εποχούμενες περιπολίες εξορμήσεις, κλιμάκια-ομάδες ελέγχων κ.λπ.), αξιοποιώντας πλήρως το προσωπικό τους, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και τη βελτίωση της γενικότερης εικόνας των περιοχών εδαφικής τους αρμοδιότητας. Τέλος, διευκρινίζεται ότι για την εξεύρεση και προώθηση των πλέον ενδεδειγμένων, κατά περίπτωση, επιλογών σχετικά με την αναδιοργάνωση των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με υπηρεσιακούς παράγοντες και θεσμικούς Φορείς (εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Εκλογικού Σώματος στην Εθνική Αντιπροσωπεία κ.λπ.).

Το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης τύπου:
Υπουργός :Ξέρετε όλοι από τι πιέσεις ανοίγουν και κλείνουν τα διάφορα τμήματα, έχουμε ευθύνη όλοι μας σε αυτά τα θέματα, έχω ευθύνη εγώ σαν μέλος του Κοινοβουλίου να πείσω τους συναδέλφους μου ασχέτως Κομμάτων ότι δεν πρέπει να πιέζουν και κάποιοι που πήραν τηλέφωνο για κάποιες περιπτώσεις, πήραν την ανάλογη απάντηση, και έχουμε υποχρέωση όχι με λογιστική αντίληψη όπως σας είπα πριν γιατί υπάρχουν και ιδιαιτερότητες, έτσι; Υπάρχει και ο Αϊστράτης, υπάρχει και η Λέρος, τι θα πει δηλαδή; Ενοποιείς την Λέρο με την Κω, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα αυτά, έτσι; Υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες, υπάρχουν ιστορικοί τόποι. Ή καταργώ το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης γιατί το ενοποιώ ξέρω ‘γω με του Συντάγματος; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Αλλά υπάρχουν το ξέρετε όλοι και δυνατότητες συγχώνευσης που μπορεί να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Σ’ αυτό καλώ όλους σας να συμβάλλετε γιατί η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να γίνει ούτε μόνο από μένα συν τους Γενικούς Γραμματείς συν την Ηγεσία της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Εάν δεν υπάρξει προσπάθεια συλλογική, συγγνώμη δεν πετυχαίνουν αυτά, αυτές οι προσπάθειες, έτσι; Ξεκάθαρα πράγματα.
Δημοσιογράφος: Στους Δημάρχους πείτε τα, όχι σε μας. Στους Δημάρχους.