Νέο βιβλίο από το συγγραφέα Μήτσο Κασόλα

Ο καταξιωμένος και βραβευμένος λογοτέχνης ( Α΄κρατικό βραβείο το 1974 για το έργο «Η άλλη Αμερική» και Α΄ κρατικό βραβείο το 1981 για το έργο «Ο πρίγκιπας») Μήτσος Κασόλας, από την Ανάληψη του Δήμου Θέρμου, συγγραφέας πολλών λογοτεχνικών βιβλίων (πάνω από δεκαπέντε βιβλία με ποιητικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο) εξέδωσε ένα νέο μυθιστόρημα με τον τίτλο «Το μέλλον είναι πίσω μας». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αντλεί τη θεματική του γύρω από το ρόλο του δημιουργού- καλλιτέχνη, στην εποχή των επιταγών της αγοράς και επιχειρεί να αναδείξει τη δυναμική του πολιτισμού.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015, δίνει το στίγμα του βιβλίου και τονίζει: « Ο πολιτισμός περιέχει ανθρωπιά, αγάπη, αλληλεγγύη, αληθινή πρόοδο, συγκολλητικές δυνάμεις που χωρίς αυτές δεν μπορεί να έχει καλύτερο παρά χειρότερο μέλλον η ανθρωπότητα. Ο πολιτισμός είναι η πολιτιστική πορεία ενός λαού και ενός τόπου. Χωρίς πολιτισμό μια χώρα και ειδικά η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο πολιτισμός του τόπου μας, χιλιάδες χρόνια, είναι αυτός που επέζησε τον ελληνικό λαό μέχρι σήμερα. Και αυτός ο αρχαίος πολιτισμός μας, έδωσε τη σκυτάλη στο νεότερό μας και στο χώρο των γραμμάτων και στο χώρο των τεχνών. Η μεγάλη δύναμη και η αίγλη των Ελλήνων μέσα στη διαχρονική τους πορεία είναι αυτός ο αξιακός τους πολιτισμός που συνέβαλε τα μέγιστα στο να προκύψει η Αναγέννηση. Οι αξίες του πολιτισμού μας είναι η λύση στα ανθρώπινα αδιέξοδα. Σήμερα μάλιστα, που η ανθρωπότητα είναι γονατισμένη, γιατί το 1% κατέχει τον πλούτο του 90% περίπου των χεριών των ανθρώπων και της γης».
Αναφερόμενος στο ρόλο των συγγραφέων και των πνευματικών ανθρώπων τονίζει: « ο συγγραφέας φέρει τεράστια ευθύνη απέναντι στο τόπο του και τη γλώσσα του. Σε αυτό τον τόπο οφείλει να δίνει αναφορά και να μην σιτίζεται στις κουζίνες των εκάστοτε εξουσιών, να μην υπηρετεί, δηλαδή, τις ματαιόδοξες βλέψεις του, αλλά τις αξίες που βοηθάνε στην επικοινωνία των ανθρώπων. Χωρίς την αγάπη ο κόσμος γκρεμίζεται. Επαναστάσεις έγιναν πολλές στον κόσμο, μόνο η επανάσταση της αγάπης δεν έγινε ποτέ, γι΄ αυτό και απέτυχαν όλες οι άλλες, γι΄ αυτό η πρόταση για πολιτισμό και στο βαθμό που ο κόσμος προσβλέπει σ΄ αυτόν, μπορεί να προκύψει μια καινούργια αναγέννηση».

Ως Δημότης του Δήμου Θέρμου, ως αιρετός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, συγχαίρω το συμπολίτη μας συγγραφέα για τη νέα του έκδοση. Με την παρουσία του, το συγγραφικό του έργο και την παρέμβασή του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, τιμά τη χώρα μας, τιμά τον τόπο μας που έχει ανάγκη από τους πνευματικούς ανθρώπους που μάχονται για την αλήθεια και την επικράτηση των αξιών στην κοινωνία μας.
Τέλος, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των συναδέλφων» σε πολύ προσιτή τιμή για το κοινό.

Κώστας Φ. Μαραγιάννης
Φιλόλογος MSc
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου