Η Ναυπακτία αποφασίζει για τα σκουπίδια της Ηλείας

Και το αν θα προχωρήσει ή όχι η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία
Εξαιρετικό ενδιαφέρει θα έχει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου. Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η ενημέρωση για την λειτουργία ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, όπου θα γίνει συζήτηση για τη μεταφορά απορριμμάτων από την Ηλεία καθώς και για το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων της 1η ΓΕΝ Αιτωλ/νίας, κατ’ εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναυπακτία στο πρόσφατο παρελθόν είχε πάρει απόφαση να μην γίνει δεκτό άλλο αίτημα για εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας. Μάλιστα εκείνη η απόφαση του Συνδέσμου προέβλεπε σε περίπτωση που θα υπάρξει ΚΥΑ που αναγκάζει το Σύνδεσμο να δεχθεί απορρίμματα, να προχωρήσει μαζί με τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις. Ωστόσο ο Σύνδεσμος έκανε στροφή 180μοιρών και αποφάσισε να δεχθεί το «εντέλλεσθε» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που προβλέπει μεταφορά 1000 τόνων σκουπιδιών από το δήμο Πύργου και 500 τόνων από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Πάντως ήδη καταγράφονται αντιδράσεις από κατοίκους στην περιοχή της Βλαχομάνδρας και έτσι το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να αλλάξει η απόφαση του Συνδέσμου, αφού ήδη οι αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Συνδέσμου Διαχείρισης και των αντίστοιχων δήμων έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια».

Εξίσου όμως ενδιαφέρουσα θα είναι και η συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων, όπου οι δήμοι Ναυπακτίας, Μεσολογγίου και Θέρμου φαίνεται πως έχουν επιλέξει το δρόμο της κατά μόνας διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι τη συνολική διαχείρισης σε επίπεδο νομού. Πράγμα που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις σε όλη την Αιτωλοακαρνανία τόσο όσον αφορά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και τις προοπτικές χρηματοδότησης των έργων που απαιτούνται.