«Αλλαγή Πορείας»: Η πρόταση μας για το Νερό του Αιτωλικού

Τελικά ότι προτείναμε ως διαδικασία επίλυσης του μακροχρόνιου ζητήματος της υδροδότησης του Αιτωλικού, τόσο το Δεκέμβρη του 2014 όσο και τον Ιούλιο του 2015 και απέρριπτε η δημοτική πλειοψηφία, έγινε πράξη με τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία της Δ/νσης Υγιεινής, επιστημόνων και κατοίκων του Αιτωλικού.

Κάλιο αργά παρά ποτέ, μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί. Μόνο που δυστυχώς δεν είναι έτσι. Όχι μόνο γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κόπος και χρήμα (αναφερόμαστε στα 500 χιλ.€ που με προσωπική απόφαση του δημάρχου όδευσαν στο ΧΥΤΑ), αλλά και γιατί 1,5 χρόνο μετά ο δήμαρχος εξακολουθεί να ταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο διαφορετικές επιλογές, που η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει αποδείξει πως είναι ανασχετικός παράγοντας για τη δρομολόγηση οριστικής και αξιόπιστης λύσης. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε απόφαση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε περίπου στην ίδια θέση με ότι συνέβαινε πριν από 18 μήνες.

Προσπαθήσαμε με συναινετική και όχι αντιπολιτευτική διάθεση, να συμβάλλουμε στη δρομολόγηση οριστικής λύσης. Απευθύναμε έκκληση στο κ. Καραπάνο, να απεγκλωβιστεί από τη λογική της απολύμανσης της πηγής του Κεφαλοβρύσου. Οι συνεχείς υποδείξεις της Δ/νσης Υγιεινής από το 2012 και μετά, κοστίζουν (πάνω από 300 χιλ € έχουν δαπανηθεί επί δικιάς μας θητείας και επί θητείας Καραπάνου), με το πρόβλημα να παραμένει και ουδείς φορέας, υπηρεσία ή μεμονωμένος επιστήμονας να εγγυάται ότι και οι νέες χρονοβόρες παρεμβάσεις θα εξυγιάνουν οριστικά την πηγή.

Μοναδική λύση, με την οποία φάνηκε να συμφωνεί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η δρομολόγηση της υδροδότησης του Αιτωλικού από τον Εύηνο. Έργο που απαιτεί ωριμότητα μελετών, η οποία δεν υφίσταται σήμερα αλλά πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων έστω και τμηματικά – σταδιακά και φυσικά πολιτική διεκδίκηση προς κυβέρνηση, συναρμόδια υπουργεία και περιφέρεια. Δεν είναι η εύκολη λύση και απαιτεί τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα πέντε ετών. Θεωρούμε όμως πως είναι η μοναδικά εφικτή λύση, η οποία στο τέλος της διαδρομής παρέχει υγιεινό πόσιμο νερό στους κατοίκους του Αιτωλικού. Εφόσον δε, όπως ο ίδιος ο κ. Καραπάνος ισχυρίστηκε, έχει την έγγραφη διαβεβαίωση- πρόθεση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων για χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, τότε προτείναμε όπως όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την άμεση χρηματοδότηση από το Υπουργείο της ωρίμανσης των απαιτούμενων μελετών.

Τέλος νιώθουμε ικανοποίηση, διότι έστω και «κατόπιν εορτής» αναγνωρίστηκε δημοσίως και από συναδέλφους της δημοτικής πλειοψηφίας, η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλαμε ως δημοτική αρχή την περίοδο 2011 – 2014 για την επίλυση του ζητήματος. Αναγνωρίστηκε πως αρκετά χρήματα διατέθηκαν για εξυγίανση της πηγής, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Δ/νσης Υγιεινής, γεωτρήσεις και υδρογεωλογικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή για εξεύρεση νέων πηγών, ενώ καταφέραμε να περιορίσουμε σημαντικά το κόστος των καταναλώσεων του νερού που έπεφτε στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας, παρ’ όλα τα γραφειοκρατικά – τυπικά εμπόδια που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν.

Μεσολόγγι 1 Μαρτίου 2016
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κατσούλης Παναγιώτης
Καρατσόλης Παντελής