Έργο για τη μείωση της φτώχειας θα προτείνει ο δήμος Αγρινίου στο πρόγραμμα “Πρωτοβουλία UIA”

Την συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου στο πρόγραμμα “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (Πρωτοβουλία UIA)” αποφάσισε ο δήμος Αγρινίου.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μπορεί να στηρίζει καινοτόμες δράσεις στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την Πρωτοβουλία Urban Innovative Action (UIA) με σκοπό τον εντοπισμό και τη δοκιμή νέων λύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και είναι σημαντικά σε επίπεδο Ένωσης.Η Πρωτοβουλία UIA αποτελεί εργαλείο της επιτροπής και τελεί υπό την έμμεση διαχείριση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης. Για την υλοποίηση της Πρωτοβουλία, η Επιτροπή έχει ορίσει ως Εντεταλμένη Οντότητα την Περιφέρεια Nord-Pas de Calais. Για τη διαχείριση της Πρωτοβουλίας, έχει συσταθεί Μόνιμη Γραμματεία (ΜΓ) στη Λιλ της Γαλλίας. Κάθε έργο μπορεί να λάβει συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ ύψους έως 5 εκατομμύρια Ευρώ.

Ο Δήμος Αγρινίου σχεδιάζει την υποβολή πρότασης στο θεματικό άξονα μείωσης της αστικής φτώχειας με τίτλο έργου “Life restart”
Η πρόταση που θα υποβάλλει ο Δήμος Αγρινίου περιλαμβάνει μια σειρά από πιλοτικές παρεμβάσεις σε δύο περιοχές του Αγρινίου, που έχουν χαρακτηριστεί ως θύλακες φτώχειας και χαρτογραφούνται ιδιαίτερα στις περιοχές Αγ. Ιωάννη Ριγανά και στην περιοχή Αη Βασιλιώτικα, οι οποίες φιλοξενούν τις εργατικές κατοικίες. Στη δεύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί και η κοινότητα των Ρομά και αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση.

Στη φτώχεια συμβάλλουν πολυάριθμοι παράγοντες, όπως η ανεργία ή η απασχόληση σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, το χαμηλό εισόδημα/συντάξεις και τα ανεπαρκή κοινωνικά επιδόματα, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας, το υψηλό κόστος στέγασης/η χαμηλή ποιότητα στέγασης και η κακή τοποθεσία, τα εμπόδια στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, παιδική φροντίδα και εκπαίδευση και η αναποτελεσματική παροχή υπηρεσιών, το υψηλό/αυξανόμενο επίπεδο των εξόδων νοικοκυριού (π.χ. τρόφιμα, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, έξοδα μεταφοράς), η αύξηση των μονογονεϊκών νοικοκυριών/μόνων γονέων, οι διακρίσεις και το χαμηλό επίπεδο συμμετοχής στην κοινότητα και τον δημόσιο βίο. Χαρακτηριστικά που καταγράφονται ιδιαίτερα στις ανωτέρω συνοικίες. Το έργο θα είναι πιλοτικό και αν επιτευχθεί ο στόχος και υπάρξουν θετικά αποτελέσματα θα μπορεί να αναπτυχθεί συνολικά σε όλες τις αντίστοιχες γειτονιές του Δήμου Αγρινίου.Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εστιάζουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ειδικότερα στο αστικό περιβάλλον με των εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων, με τη αύξηση του ηλεκτροφωτισμού, την αποκατάσταση ή δημιουργία παιδικών χαρών. Επιβαλλόμενος στόχος η διασύνδεση της τοπικής κοινότητας με την ενεργοποίηση και των σχολικών μονάδων και τη μετατροπή τους σε κοινοτικά κέντρα, προκειμένου την αύξηση της κοινωνικοποίησης και της σύσφιξη των σχέσεων της συνοικίας. Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση των στερεοτύπων, την ενίσχυση της θέσης των ατόμων με αναπηρία, που βιώνουν ιδιαίτερα το φάσμα της φτώχειας, με παράλληλη ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων για πρόσβαση στην σύγχρονη αγορά εργασία. Η δημιουργία ενός Πολυδύναμου Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών στο κέντρο της πόλης, συνδεδεμένο με όλες τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας.

Δικαιούχος και επικεφαλής του έργου θα είναι ο Δήμος Αγρινίου Εταίροι του έργου με βάσει την εμπειρία τους θα είναι:
• Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο να βοηθήσει στη διασύνδεση των κατοίκων της περιοχής με την αγορά εργασίας και στην ενεργοποίηση των επιχειρήσεων
• Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκαταστάσεως «Παναγία Ελεούσα» με εμπειρία στα θέματα των ΑμεΑ. Θα ασχοληθεί κυρίως με ενεργοποίηση και στήριξη των ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται στις προαναφερόμενες περιοχές.
• Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, η οποία έχει πανελλαδική εμπειρία τόσο σε κοινωνικες δράσεις και έργα και συνεργάζεται με αρκετούς δήμους σε όλη τη χώρα, όσο και στην ανάπτυξη της μεθοδολογίας μέτρησης κοινωνικής απόδοσης επενδύσεων που είναι σημαντική για την επιλεξιμότητα του έργου.