Η απάντηση του Γ.Γ.Α. Ιούλιου Συναδινού στο ΑγρίνιοCulture.gr

Με αφορμή ένα σχόλιο της ιστοσελίδας σχετικά με την τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ο Γενικός Γραμματέας Ιούλιος Συναδινός απέστειλε σήμερα στο ΑγρίνιοCulture.gr την απάντησή του με τις ενστάσεις του επί του δημοσιεύματός μας. Όπως επιβάλλει η δεοντολογία δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντησή του στην ίδια στήλη με το αρχικό δημοσίευμα, χωρίς κάποιον άλλον σχολιασμό από μέρους μας, αφού τυγχάνει μάλιστα να συμφωνούμε με το πνεύμα των περισσότερων όσων μας απαντά ο Γ.Γ.Α. Τις όποιες ενστάσεις μας, όχι τόσο απέναντι στον Γ.Γ.Α κ. Ιούλιο Συναδινό, αλλά κυρίως στους τοπικούς κομματάρχες του κυβερνώντος κόμματος εδώ στο Αγρίνιο, θα τις καταγράψουμε σε άλλη δημοσίευσή μας.

Αναλυτικά η απάντηση του Γ.Γ.Α. Ιούλιου Συναδινού στο ΑγρίνιοCulture.gr :

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο site σας της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2016, με τίτλο «Πάντως η Γενική Γραμματεία έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις», γίνεται αναφορά για τα εξελισσόμενα έργα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ. Αφήνετε υπονοούμενα υπό τύπον απορίας για το ενδιαφέρον της ΓΓΑ για τα έργα στη Ναυπακτία, αναφέροντας ότι «η προτίμηση στη Ναύπακτο που όλως τυχαίως έχει δημοτική αρχή φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση είναι εμφανής…» κλπ
Για λόγους αντικειμενικότητας και δεοντολογίας οφείλετε να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας, ότι:
1) Το περιβόητο πια έργο τον Κλειστού Γυμναστηρίου Αγρινίου χρονολογούνταν ΠΑΓΩΜΕΝΟ από το 1996, με πολλές «φίλες», σύμφωνα με τη λογική της ανάρτησής σας, προς τον Δήμο Αγρινίου κυβερνήσεις να μην έχουν κάνει το παραμικρό γι αυτό. Ώσπου ήρθε η σημερινή κυβέρνηση για να το ξεπαγώσει, με τον ΓΓΑ αυτοπροσώπως να επισκέπτεται το χώρο, να πληρώνονται 73.000 ευρώ εντός τον 2015 και να είναι πλέον διαθέσιμα άλλα 110.000 ευρώ για την αποπληρωμή του και τα εγκαίνιά του λίαν συντόμως.
2) Στο γήπεδο του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο επίσης επισκέφθηκε αυτοπροσώπως ο ΓΓΑ, επικρατεί μια τριτοκοσμική κατάσταση, για την οποία εδώ και δεκαετίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες οι προηγούμενες «φίλες» κυβερνήσεις. Όντως από την σημερινή κυβέρνηση υπάρχει η πολιτική βούληση να το εκσυγχρονίσει, εφόσον υπάρξει συνεργασία και σχετική μελέτη από την δημοτική αρχή σε ρεαλιστική βάση.
3) Τα δυο έργα που προξένησαν την απορία σας αφορούν το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ναυπάκτου «Παπαχαραλάμπειο», το οποίο ΔΕΝ ανήκει στον Δήμο Ναυπακτίας, αλλά αποτελεί ΝΠΔΔ εποπτευόμενο από την ΓΓΑ. Απόλυτη προτεραιότητα της ΓΓΑ είναι να καταστήσει τα Δημόσια-Εθνικά στάδια πρότυπα για όλη τη χώρα, αθλητικά, ενεργειακά και λειτουργικά και να αποκαταστήσουμε στην πραγματικότητα και όχι στις μακέτες την εικόνα κατάρρευσης που κληρονομήσαμε.
4) Το τρίτο έργο της Ναυπακτίας, στο οποίο αναφέρεσθε, αφορά τον περιβάλλοντα χώρο σε σχολική μονάδα, ο οποίος έχει τις προδιαγραφές που ορίζονται από τη ΓΓΑ και γι αυτό επελέγη. Αφορά δε σε ένα πιλοτικό μοντέλο δημιουργίας αθλητικών πόλων για τη σύνδεση με τον σχολικό αθλητισμό, που υλοποιείται σε 5 παρόμοιες περιπτώσεις πανελλαδικά. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμιά προνομιακή σχέση, όπως ευθέως διατυπώσατε.

Πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία και ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκεται στη 11η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών, όσον αφορά στις αθλητικές υποδομές, με 4,2 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πελατειακών σχέσεων τον παρελθόντος, που μέχρι σήμερα ταλαιπωρεί τον ελληνικό αθλητισμό. Γνωστοί κομματάρχες του παρελθόντος έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί ένα κεντρικό, ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό για τις αθλητικές υποδομές με λογική αποκέντρωσης, σταδιακής αποκατάστασης της ανισοκατανομής και με λογική κάλυψης των αναγκών όλων των αθλημάτων και της «άσκησης για όλους».