Το αυτονόητο γίνεται εφικτό μετά από τριάμιση χρόνια

νοσοκομείοΤο παλιό Νοσοκομείο του Αγρινίου είναι αρκετά πονεμένη ιστορία… Αν και η δημόσια διοίκηση είχε αρκετά παραδείγματα για να διδαχθεί, όπως η κραυγαλέα περίπτωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων – ακινήτων, δυστυχώς ούτε το παλιό νοσοκομείο απέφυγε το “ελληνικό πεπρωμένο”… Όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση των εγκατάστασεων πριν μεταφερθεί το νοσοκομείο στο νέο του κτίριο, αλλά κατά απαράδεκτο τρόπο η δημόσια περιουσία αφέθηκε έρμαιο στο πλιάτσικο και τους βανδαλισμούς. Σήμερα, σχεδόν τριάμιση χρόνια, μετά το παλιό νοσοκομείο παραμένει αφύλακτο, ενώ τα σχέδια αξιοποίησή τους είναι στα σπάργανα.

Μιας και τόσο μελάνι έχει χυθεί για αυτή την υπόθεση, εξάλλου διόλου αυθαίρετη δεν είναι η σκέψη πως κανονικά θα έπρεπε να ελεχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι που με ευθύνη τους (ενδεχόμενως και ποινική) έμεινε αφύλαχτη και απαξιώθηκε μια δημόσια υποδομή, αξίζει σήμερα να σταθούμε στο γεγονός ότι έστω και καθυστερημένα γίνεται το αυτονόητο. Ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου Δ. Μιχάλης ξεκίνησε τη διαδικασία για διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης κλειστού συστήματος παρακολούθησης καθώς επίσης και για διαγωνισμό φύλαξης του παλιού νοσοκομείου με φύλακες. Το σχέδιο περιλαμβάνει την καθημερινή φύλαξη του κτιρίου καθόλο το 24ωρο με φυσική παρουσία φύλακα, η οποία θα επικουρείται από 28 (!) κάμερες που θα εποπτεύουν το χώρο. Το κόστος έχει προϋπολογιστεί για την πρώτη περίπτωση σε 23.000 ευρώ και 48.000 ευρώ για την δεύτερη. ΜιχάληςΑυτές οι δαπάνες από πλευράς νοσοκομείου, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είναι δυνατόν να γίνουν, επειδή τελικά το νοσοκομείο έλαβε το 10% του προϋπολογισμού του για το 2016. Πρόκειται για το 10%, που αρχικά η 6ηΥΠΕ σχεδίαζε να μην αποδώσει στο νοσοκομείο. Έτσι λοιπόν σήμερα, μετά από περίπου τριάμιση χρόνια καταστροφής, το αυτονόητο για το παλιό νοσοκομείο γίνεται εφικτό χάρις τις αντιδράσεις ορισμένων συνδικαλιστών στην περικοπή του 10% και χάρις την τεκμηρίωση από πλευράς Δ. Μιχάλη για την αναγκαιότητα των χρημάτων για το νοσοκομείο. Πλέον είναι θέμα χρόνου με την ολοκληρώση των διαγωνισμών από την πλευρά του νοσοκομείου Αγρινίου να ξεκινήσει η φύλαξη του παλιού νοσοκομείου.

Από εκεί και πέρα να θυμίσουμε ότι όσον αφορά την αξιοποίηση του χώρου, η μελέτη για την μετατροπή μέρους του χώρου σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ανοίξει σχετική πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου .Για τον υπόλοιπο χώρο του παλιού νοσοκομείου, η διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου έχει αναλάβει να αναζητήσει δήμοσιους φορείς και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να στεγάσουν εκεί τις δομές τους που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.